Belföld

Késésben van a washingtoni ítélet

Lejárt a határidő, még sincs döntés sukoró-ügyben a világbank mellett működő választott bíróságon folyó kártérítési eljárásban

Bár a lehetséges határidők lejártak, továbbra sem hirdetett ítéletet a sukorói kártérítési eljárásban a washingtoni választott bíróság. Közben a hazai büntetőper az ősszel folytatódik, szeptemberben Oszkó Péter tanúskodhat a bíróságon.

sukoro
Császy Zsolt és Tátrai Miklós a Szolnoki Törvényszéken. Ősszel Oszkó Pétert várják tanúként (Fotó: Csudai Sándor)

Minden fél iktatta a költségeit – ez a március 21-i bejegyzés az utolsó a Világbank mellett működő választott bíróság honlapján, a sukorói kártérítési eljárást részletező oldalon. Megírtuk, a washingtoni pert a botrányba fulladt sukorói King’s City befektetői indították a magyar állam ellen, a ciprusi bejegyzésű, Vigotop Ltd. nevű cég mintegy százhúszmilliárd forintot követelt a magyar államtól a turisztikai gigaprojekt meghiúsulása miatt még 2011 augusztusában. A Vigotop ügyvezetője egyébként a botrányos beruházás érdekében a magyar állammal 2008-ban telekcsere-szerződést kötő Joav Blum üzletember, tulajdonosa pedig Ronald S. Lauder, aki „civilben” a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Már minden lehetséges határidő lejárt, bármikor megszülethet az ítélet – nyilatkozta lapunknak Bártfai Beatrix, a magyar államot képviselő ügyvéd, aki egyébiránt nonszensznek tartja az ügyet, hiszen a csere esetében három magyar bíróság mondta ki a semmisséget, azaz az ügylet jogszerűtlenségét, míg a kaszinókoncesszió kapcsán jelenleg is bírósági eljárás van folyamatban. Ez utóbbi perben nemrég a magyar állam javára döntött a bíróság.

A washingtoni ügyben tavaly novemberben meghallgatták a történet kulcsszereplőit, így Gyurcsány Ferenc bukott kormányfőt és utódját, Bajnai Gordont is. A Fidesz szerint ők Magyarország ellen tanúskodtak, „soha nem a magyar állam és a magyar emberek érdekeit tartották szem előtt, sem kormányon, sem ellenzékben”. Bajnaiék erre közleményükben úgy reagáltak, ez „közönséges hazugság”.

Ami a telekcsere miatt indított büntetőpert illeti: az eljárás az ősz folyamán folytatódik a Szolnoki Törvényszéken, a szeptember 11-i tárgyalásra Oszkó Pétert, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterét idézte be tanúként a bíróság. A politikus még 2009-ben kezdeményezte azt a polgári peres eljárást, amelynek végén a Kúria semmisnek mondta ki a csereszerződést. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint az ügylet megvalósulása esetén mintegy 1,3 milliárd forintos kár érte volna az államot. A tavaly januárban indult büntetőperben akár még az idén ítélet születhet.

A KNYF 2012 nyarán emelt vádat Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen. Tátrait, Császyt, Markót és F. Zsoltot különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolják.