Belföld

Képviselő lenne a németek parlamenti szószólója

„Magyarországi német vagy. Vállald!” mottóval, önállóan vesz részt a választásokon a nemzetiségi önkormányzat

Egy országgyűlési képviselői hely megszerzése a célja a hazai német nemzetiségnek a jövő évi választáson – mondta a lapunknak adott interjúban Ritter Imre német nemzetiségi szószóló, akit annak kapcsán kérdeztük, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) közgyűlése a közelmúltban elfogadta huszonnyolc fős parlamenti választási listáját, amelyet ő vezet.

Ritter Imre 20171029
Ritter Imre: Úgy tűnik, minden hazai német intézmény támogat minket (Fotó: MH)

– Ki határozott a választási listára kerülő nevekről?

– A legutóbbi közgyűlés. A döntés mögött az áll, hogy a magyarországi németeknek 2018-ban ismét lehetőségük lesz arra, hogy ország-gyűlési képviselőt juttassanak a parlamentbe. Fontos megjegyezni, a legutóbbi választásokon nem sokkal maradtunk le, így most érdemes ismét belevágni. Az MNOÖ testületének döntése szerint huszonnyolc jelölt neve szerepel majd a listán, s őket a németek lakta régiók és megyék szervezetei javasolták.

– Reális ennyi ember bejutásával számolni?

– Ha matematikai alapon nézzük a kérdést, akkor egy képviselői hely lehet elérhető. Ám esetünkben sokkal többről van szó, hiszen a névsor a nemzetiség reprezentánsait vonultatja föl, azaz fölfogható egyfajta pozitív jelzésként, az összefogás szép példájaként is, mind az érintetteknek, mind a hazai németeknek.

– Kötnek szövetséget más nem­­- zetiségekkel?

– Ilyesmi nem vetődött föl. Természetesen attól nem zárkózunk el, hogy bejutásunk esetén, kellő egyeztetést követően, felvállaljuk mások ügyeit is.

– Milyen kampányt terveznek?

– Az óriásplakátot kerülni szeretnénk, mert annak szerintünk rossz az üzenete. A személyes kapcsolattartásban és a közösségi média erejében hiszünk. Így lesz számtalan rendezvényünk, szórólapunk és videoüzenetünk. Most úgy tűnik, szinte valamennyi települési német önkormányzat, magyarországi német egyesület, intézmény és szövetség segít abban, hogy megszerezzük az érintett választópolgárok bizalmát, és elnyerjük azok támogatását.

– Jelenleg nemzetiségi szószóló, de mennyivel tudna többet tenni képviselőként?

– „A Magyarországi német vagy. Vállald!” mottót viselő programunk hangsúlyozza, hogy egy szószóló lehetőségei lényegesen korlátozottabbak, mintha teljes jogú mandátummal képviselhetné valaki a németséget a parlamentben. Egy független országgyűlési képviselő ugyanis törvényalkotást és törvénymódosítást is kezdeményezhet, interpellációkat, kérdéseket intézhet a kormányhoz, valamint számos, a német nemzetiséget érintő ügyben kérhet szót önállóan a parlament ülésein.