Belföld

Karácsony magyarázza a magyarázhatatlant

Korábban betiltani akarták a Jobbikot, most összeborulnak vele - Az elmúlt három évben az MSZP szavazótáborában közel húsz százalékkal növekedett az antiszemita nézeteket vallók aránya

Karácsony Gergely meggondolatlan magyarázkodása, csakúgy mint a demokratikus ellenzék más vezetőinek és véleményformálóinak kettős beszéde, végtelenül kínos és káros – nyilatkozta lapunknak Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

Karácsony 20190208
Meghasonlás. Karácsony most szövetkezne a korábban megvetett Jobbikkal  (Fotó: Ficsor Márton)

A Jobbik jelenlegi két társelnöke egy volt skinhead és egy zsidók listázására agitáló antiszemita. Karácsony Gergely meggondolatlan magyarázkodása, csakúgy mint a demokratikus ellenzék más vezetőinek és véleményformálóinak kettős beszéde, végtelenül kínos és káros, mert akarva-akaratlanul olyan közszereplőket, nyilatkozatokat és nézeteket legitimálnak, amelyek a történelem legsötétebb időszakait idézik – kommentálta lapunknak nyilatkozva Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára a zuglói polgármester Hír TV-s nyilatkozatát. Megírtuk, a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje egyebek mellett arról beszélt, nem tartja nácizmusnak a zsidók listázását. Korábban, 2012-ben óriási botrányt kavart Gyöngyösi Márton jelenlegi Jobbik-frakcióvezető erre vonatkozó parlamenti felvetése, amely ellen a teljes balliberális oldal mellett a Fidesz is felemelte a szavát. Akkoriban a Karácsonyt támogató Bajnai Gordon és Mesterházy Attila, az MSZP korábbi elnöke is kijelentette, a nácikkal, azaz a Jobbikkal semmilyen körülmények között nem lehet összefogni, a Fidesznek pedig el kell határolódnia a Vona-párttól. Mesterházy az Origónak most nem volt hajlandó kommentálni Karácsony nyilatkozatát.

Szalai Kálmán úgy véli, Karácsony Gergely és a baloldali, valamint liberális ellenzék vezetői az egész társadalom és különösen a saját szavazótáboruk felé is felelősséggel tartoznak. Nem véletlen, hogy a Tett és Védelem Alapítvány megrendelésére, a Medián Társadalomkutató Intézet közreműködésével készített kutatás eredményei azt a szomorú tendenciát mutatják, hogy az elmúlt három évben az MSZP szavazótáborában közel húsz százalékkal növekedett az antiszemita nézeteket vallók aránya – hívta fel a figyelmet. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija lapunknak elmondta, a zsidóság számára az antiszemitizmus elleni cselekvés nem egy politikai kártya, amelyet igény szerint lehet éppen a színére vagy a visszájára fordítani. Számunkra ez a mindennapi biztonság kérdése. A Jobbikot nem az aktuális választási törvény következményei teszik elfogadhatatlanná, hanem az, hogy antiszemitizmusban és rasszizmusban fogant – húzta alá.

Karácsony később az ATV-ben beszélt botrányos nyilatkozatáról Gyöngyösi zsidólistázós felvetése kapcsán. Megerősítette, 2012-ben ott volt azon a „tüntetésen, amit ez a mondat kiváltott. Én a Jobbik jelenlegi frakcióvezetőjét nem tekintem náci politikusnak, az önkormányzati választásokon való együttműködést a Jobbikkal továbbra is jónak gondolom”. Ugyanakkor az interjúról szólva megjegyezte, lehet, hogy ott kellett volna hagynia a beszélgetést és kisétálni a stúdióból. Az exjobbikos, jelenleg a Mi Hazánk Mozgalomban politizáló Volner János szerint a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje „belépett a mókamester kategóriába”. Az Echo TV-nek nyilatkozva beszélt arról is, lesz újabb jobbikos politikus, akiről kerülhetnek elő videó- vagy hangfelvételek.

Karácsony eközben zulgói polgármestersége kapcsán is magyarázkodni kényszerülhet. A 24.hu írta meg, hogy a CivilZugló Egyesület szerint a fizetős parkolás üzemeltetése 2017-ben csaknem négyszázkilencvenmillió forintos mínuszt termelt az önkormányzatnak, tavaly pedig további kétszázötvenmilliós veszteséget. A szervezet közölte, a parkolás bevezetésekor még milliárdos nyereséget ígértek.

Korábban betiltani akarták a Jobbikot, most összeborulnak vele
Gyöngyösi ominózus felszólalását követően az MSZP és a DK a párt betiltását kezdte el követelni. Török Zsolt, az MSZP szóvivője pedig azt üzente az akkor még jobbikos Novák Elődnek, hogy jobban tenné, „ha kézen fogná Gyöngyösi Mártont és a többi parlamenti dísznácit, és együtt húznának el”. Az MSZP nevében Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető és Steiner Pál képviselő akkor úgy fogalmazott, hogy megbocsáthatatlan szavak hangzottak el. A Demokratikus Koalíció azt követelte Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy kezdeményezze a Jobbik betiltásáta többi parlamenti erőt pedig arra szólította fel, hogy zárják "politikai karanténba" a pártot – ezt Molnár Csaba, a DK alelnöke javasolta. Azóta a politikai karantén ötlete igencsak feledésbe merülhetett, hiszen a baloldali pártok az összefogás reményében egymást versengve udvarolnak a Jobbiknak és nyíltan antiszemita politikusaik bűneit tartják mégis megbocsáthatónak. 2012. december 2-án tüntetésen beszélt Mesterházy Attila, valamint Bajnai Gordon a Jobbik ellen. Előbbi azt mondta, "a fasizmus egy vírus, és a Jobbik a vírusgazda", utóbbi pedig az alábbi, azóta igen nevetségesnek tűnő mondatokkal tiltotta pártját a Jobbik elfogadásától: "a nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal". Ekkortájt a Népszabadság és a Népszava többször is címlapon hozta a Jobbik zsidógyűlöletéről szóló anyagokat. Érdemes lenne talán ezt felidézniük Karácsonyéknak is. 

 

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom