Belföld

Kamatot kért a DK elnöke saját szeretett pártjától is

Gyurcsányék pénzkölcsönnyújtási portfóliójában a kisvállalkozói kölcsön volt a legdrágább,a lakáshiteligénylők, például a Miniszterelnökségről kedvezményesebben jutottak forráshoz

Kisvállalkozói kölcsönre a jegybanki alapkamat mellett plusz nyolc százalékot kötött ki az Altus Portfólió Kft., amelyet jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt tizenötmillió forintos bírsággal sújtott a jegybank. Gyurcsány Ferenc egykori munkatársának a Miniszterelnökségről lakáskölcsönt is nyújtott.

Amint azt kedden megírtuk, a jegybank tizenötmilliós bírságot rótt ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzköl­csönnyújtási tevékenysége miatt. A vizsgálat szerint Gyurcsány Ferenc családi cége – amelynek vezérigazgatója a bukott miniszterelnök felesége, Dobrev Klára – két év alatt négyszázmillió forint kölcsönt nyújtott jogosulatlanul jogi és magánszemélyeknek. Az MNB az ügyben büntetőfeljelentést tesz – írták közleményükben.

Az ügyben akkor indult vizsgálat, amikor lapunk az MSZP és a DK házi ügyvédjének, Czeglédy Csabának nyújtott kölcsönök első részletét (255 ezer euró) nyilvánosságra hozta, s a kormányszóvivői tájékoztatón felvetette, nem minősül-e jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek az ügylet, miután a cégnyilvántartásban szereplő adatok közt effajta tevékenységnek nem leltük nyomát. Később, Gyurcsány Ferencék szociális házi bankja című írásunkban (MH, 2018. május 2.) közzétettük azt is – Dobrev Klára vezérigazgató asszonynak az MNB részére megküldött írásos beszámolója alapján –, hogy a baloldal ügyvédjének, a több mint hatmil­liárd forint költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy megsegítéséért a bukott kormányfő családja még a devizaszámláit is feltörte, miközben öt és fél millió forint kamatot számolt fel a szegedi Csillag börtönben letartóztatásban lévő védőnek. Dobrev beszámolója alapján egyébként a számára három részletben, összesen 205 millió forint értékben nyújtott kölcsön nagy részét visszafizette az Altus Portfólió Kft.-nek, mint írja, Czeglédy csupán az utolsó harmincötmilliós kölcsönt nem tudta számukra visszafizetni, mivel 2017 júniusa óta előzetes letartóztatásban van.

Mint az MNB felügyeleti eljárásának adataiból kiderül, a Gyurcsány-család magánszemélyeknek is majdnem kétszázmillió forint értékben nyújtott pénzkölcsönt. Korábbi cikkünkben Gyurcsányék szociális kölcsö­neiről számoltunk be, amelyek esetében szintén előfordult, hogy a kölcsönvevőnek kamatot is kellett fizetnie. Hasonlóan kamattal kapott kölcsönt Gyurcsány pártja, a Demokratikus Koalíció is, összesen nyolcvanötmillió forintot, amelynek visszafizetési határideje egyébként most augusztus végén jár le. Ez akár felvetheti a tiltott pártfinanszírozás lehetőségét is, hiszen egy párt tagja legfeljebb kamatmentes tagi kölcsönt nyújthat saját szervezetének, kamatot nem köthet ki, márpedig a DK-nak a kölcsönszerződés alapján a jegybanki alapkamat mellett plusz két százalékot is meg kell fizetnie Gyurcsányéknak.

A bukott miniszterelnök egykori munkatársát a néhai Miniszterelnökségről 2017-ben nyolcmillió forint rövid lejáratú hitellel, míg kisvállalkozó rokonának két részletben húszmillió forintot adott kölcsön a jegybanki alapkamat felett plusz nyolc százalék mértékben. A kisvállalkozói kölcsönök a Gyurcsány-portfólióban tehát húzósabbak voltak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom