Belföld

Jövőre megint előre hozott büdzsét tervez a kormány

Elkészült a menetrend: tavasszal megszülethet a parlamenti döntés a közigazgatási felsőbíróság vezetőjéről, módosítják a nemzetiségi törvényt, és korszerűsítik a szakképzési rendszert

Számos kiemelt javaslat szerepel a kormány tavaszi törvényalkotási menetrendjében, változhat az egyházak finanszírozása és a szakképzési törvény is – tudtuk meg.

Tizenkilenc törvényjavaslat elfogadását tervezi a kormány az Országgyűlés tavaszi ülésszakán – derül ki a parlament honlapján közzétett tájékoztatásból. Mindez nem jelenti azt, hogy ne szavazhatna meg több más indítvány is a Ház, hiszen számos előterjesztést egyéni képviselői indítvány formájában nyújtanak be. Legutóbb ilyen volt a munka törvénykönyvének módosítása. A jövő tavaszi listán szerepel az egyházügyi törvény legutóbbi módosítása miatt szükséges újabb változtatásokról szóló javaslat, amely érinti az egyházak „hitéleti és közcélú tevékenysége anyagi feltételei­nek szabályozását” is. Mindebből kiolvasható: változhat az egyházfinanszírozási rendszer, melynek lehetőségére még tavasszal utalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Ugyanakkor az Országgyűlés dönthet azokról a bevett egyházi kategóriába tartozó felekezetekről, melyekkel a törvényi módosítás nyomán az állam átfogó megállapodást kötött.

Ugyancsak tervezi a kormány a nemzetiségekről szóló jogszabály módosítását, az új, márciusra elkészülő rendelkezések célja a „jogalkalmazás során tapasztalt problémák megszüntetése, különös tekintettel a 2019. évi önkormányzati választásokra”. Szerepel a tervek között a közigazgatási bírósági szervezet felállításával összefüggő törvények módosítása. Erről májusban szavazna a parlament, s vélhetően sor kerül majd az esztergomi székhellyel tervezett közigazgatási felsőbíróság elnökének megválasztására is, aki az előzetes informá­ciók szerint Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt rektora lehet. Foglalkozik majd az Ország­gyűlés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál bevezetett életpályamodellel, akárcsak a 2020-as költségvetési törvénnyel, melyet jövőre is júniusi elfogadással tervez a kabinet. Az indoklás szerint mindez, vagyis a szavazás időzítése a kiszámíthatóságot és a stabilitást erősíti.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felelős a szakképzésről szóló eddigi szabályozás módosításának kidolgozásáért. A tervezett változtatások egyik célja, hogy a szakképző intézmények szerkezetét, a képzések struktúráját, tartalmát, a képzései módszereket, a számonkérés módjait az elvárásokhoz rugalmasabban alkalmazkodóbbá tegye. Fontos egyúttal a gyakorlati képzés közelítése a munka világához, az átfogó cél pedig elősegíteni a piac­orientált, és az egész életen át tartó tanulást előtérbe helyező szakképzés megvalósítását – derül ki a tervezetből. Ugyancsak törvényjavaslat készül a Palkovics László miniszter vezette tárcánál a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról, a „versenyképes és fenntartható működés érdekében”, átalakítva az érintett intézményrendszert, illetve annak finanszírozását.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom