Belföld

Jövőre elkészül a TIBEK korszerű épülete

Az idén tízmilliárd, 2019-ben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a terrorelhárítási elemző központnak is helyet adó ingatlan kialakítására és fejlesztésére – tudta meg lapunk

Akár egy éven belül a huszonegyedik század technológiai elvárásainak megfelelő épületbe költözhet az Alkotmányvédelmi Hivatal is – közölte lapunkkal a belügyi tárca.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Terrorelhárítási Informá­ciós és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), valamint a Kormányzati Adatközpont elhelyezését biztosító, a huszonegyedik század technológiai elvárásainak megfelelő Budapest XI. kerület, Fehérvári út 70. szám alatti ingatlan építészeti munkálatai előreláthatóan 2019-ben fejeződnek be – közölte megkeresésünkre a Belügyminisztérium. Kifejtették: a szükséges költségvetési források biztosításáról szóló kormányhatározatok nyilvánosak, azok alapján 2018-ban 10,7 milliárd forint, 2019-ben pedig ötmilliárd forint áll rendelkezésre a projekt befejezésére.

Érdeklődésünkre a tárca tudatta azt is, hogy a Kormányzati Adatközpont (KAK) kivitelezése befejeződött. „Az e-közigazgatási eljárások növekedése és az ezzel párhuzamosan dinamikusan gyarapodó elektronikus adatvagyon biztonságos elhelyezésének követelménye miatt stratégiai fontosságúvá vált a háttérben kiegyensúlyozottan működő, masszív közigazgatási informatikai infrastruktúra. A KAK megteremti az egységes, hatékonyan üzemeltethető állami informatikai rendszerekhez szükséges alapot”.

Ismeretes, az AH-val hamarosan egy fedél alá kerülő TIBEK még 2016 nyarán kezdte meg működését egy II. kerületi, Törökvész úti bázison. A parlament által elfogadott jogszabály szerint a központ rendeltetése a „nemzetbiztonságot, a bűnüldözést, a közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozása, elemzése, értékelő jelentések elkészítése”. A TIBEK együttműködő szervei között megtalálható az adóhatóság, a menekültügyi és az idegenrendészeti hatóság, továbbá a polgári, valamint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok.

A szervezet elemzések készítésével információs támogatást nyújt a kormány, illetve a kormány nemzetbiztonsági döntéseit előkészítő szervezet, valamint annak munkáját segítő munkacsoport számára. A központ emellett ellátja az utasadat-információs egység feladatait is, amelynek során a terrorizmussal, a szervezett bűnözéssel összefüggő, valamint az illegális migráció területén megjelenő szervezett bűnözői csoportok és bűnszervezetek által elkövetett bűncselekményekre, az „illegális migrációra, a nemzetbiztonságot veszélyeztető törekvésekre és tevékenységekre utaló informá­ciók gyűjtése érdekében elemző-értékelő tevékenység keretében kockázatelemzést végez”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom