Belföld

Jóval több lombikkezelést támogatna az állam

Csaknem huszonkét százalékos a közfinanszírozott beavatkozások eredményességi aránya, a program kibővítéséről pedig már megszületett a kormánydöntés

Az elmúlt hét évben az állam által finanszírozott meddőségi kezelések több mint egyötöde volt sikeres – derült ki Rétvári Bence parlamenti államtitkár írásbeli válaszából. A lombikkezelések kiterjesztéséről már született kormánydöntés, amely ebben a hónapban akár életbe is léphet.

szuleszet
Több forrás jut meddőségi kezelésekre (képünk illusztráció) (Fotó: Hegedüs Róbert)

Összesen 41 050 művi megtermékenyítési eljárást végeztek a közfinanszírozás terhére 2010 óta a magán- és állami fenntartású meddőségi centrumok – tudatta a parlament honlapján megjelent írásbeli válaszában Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára. Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő ugyanis azt a kérdést tette fel, hogy „mennyi sikeres lombikkezelés volt az elmúlt nyolc évben?” Jelezte, az összes államilag finanszírozott kezelésből 8895 volt eredményes, ami annyit jelent, hogy az eredményességi ráta 21,67 százalék. Az adatoknál szükséges figyelembe venni – jegyezte meg az államtitkár –, hogy a tavaly végzett beavatkozásokból még nem születhetett meg minden gyermek.

„A 2010–2016. évi finanszírozási helyzetből kiindulva 2010-től az elvégzett beavatkozások finanszírozása körülbelül 14,4 milliárd forintot tett ki, amelybe nem tartoznak bele a gyógyszertámogatás kiadásai” – részletezte Rétvári, aki képviselőtársát arról is tájékoztatta, hogy a nem közfinanszírozás terhére igénybe vett lombikkezelések mennyiségére és összegére vonatkozóan nem rendelkeznek információval. Rétvári Bence szerint ennek az az oka, hogy a magánkezelések számát és árát a magánszolgáltatók maguk határozzák meg.

Ahogy arról már lapunk is beszámolt, a lombikbébi-kezelések kiterjesztéséről szóló kormánydöntés egyes elemei már ebben a hónapban hatályba léphetnek. Ezek része, hogy kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi két és fél milliárd forintos keretet.

Ennek köszönhetően az évente elvégzett hatezer-ötszáz mesterséges megtermékenyítési eljárásnál lényegesen többet végezhetnek el társadalombiztosítási kerettel. Emellett növekedhet a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatása is, illetve annyi gyermeket lehetne támogatott meddőségi beavatkozással vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, tehát nem lenne felső limit. Mindez természetesen a demográfiai helyzet javítását is célzó kormányzati lépések keretében történik.


Későbbre tolódik a gyermekvállalás

Az újszülöttek több mint felének harmincéves vagy annál idősebb édesanya ad életet, s egyre gyakoribb a harmincöt-negyven év felett vállalt terhesség a vonatkozó statisztikai adatok szerint. Az elemzések az okok között a nők esetében a karrierépítés jelentőségének növekedését, illetve a párválasztás és a családi élet későbbre tolódását jelölték meg. A gyermekvállalás sikeressége azonban az életkor előrehaladtával arányosan romlik, így az állami támogatással elérhető meddőségi kezelési programok kvótájának tervezett emelése által egyre több arra rászoruló párnak lesz lehetősége a lombikprogramokban való részvételre. A húsz éve működő Magzati Diagnosztikai Központ vezetője, Merhala Zoltán szerint az állami kvóta emelése mellett ugyanennyire fontos lenne az is, ha például társadalombiztosítási tehervállalással a korszerű magzati diagnosztikai vizsgálatok – mint például a Prena Test, amely a terhesség korai szakaszában mutat ki egyes születési rendellenességeket – minden magas kockázatú várandós édesanya számára elérhetők lennének.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom