Belföld

„Isten segítségül hívása reményt ad nekik”

Meg tudjuk változtatni a fogvatartottak gondolkodását – mondta Balogh Erzsébet, a Református Misszió igazgatója

Számos elítéltről tudunk, aki a missziós tevékenységünknek köszönhetően egészen más életet kezdett élni, amint amilyet előzőleg folytatott – mondta lapunknak Magyarné Balogh Erzsébet lelkipásztor, a Református Misszió Központ igazgatója, az idei országos fogvatartotti imanap szervezője.

Balogh Erzsébet 20180811
Balogh Erzsébet: Másképp kell foglalkozni egy életfogytiglanra ítélt rabbal, mint egy olyannal, akit pár évre ítéltek (Forrás: Reformatus.hu)

– Milyen szinten van jelen a Református Egyház a hazai börtönökben?

– A missziós szolgálat keretében tizenegy börtönlelkész dolgozik a büntetés-végrehajtási intézetekben, hogy támogatást nyújtson az elítélteknek. Szolgálatuk gyakorlatilag nagyon hasonlít a gyülekezeti lelkipásztori szolgálathoz, istentiszteleteket, bibliaórákat tartanak, évről évre megrendezzük az országos fogvatartotti imanapot, amelyen az ország bv-intézeteiből mintegy százötven rab vesz részt.

– Mekkora igény van a börtönökben a lelkipásztorok se­- gítségére?

– Tapasztalataink szerint nagy, és remélem, hogy közreműködésünkkel meg tudjuk változtatni a fogvatartottak gondolkodását. Isten segítségül hívása hatalmas reményt tud adni ezeknek az embereknek. Minden elítéltnek szüksége van segítségnyújtásra. Természetesen másképp kell foglalkozni egy életfogytiglanra ítélt rabbal, mint egy olyannal, akit pár évre ítéltek el. De erre külön fel vannak készülve lelkipásztoraink.

– Mennyire eredményes a börtönökben a missziós tevékenység?

– Nagyon sikeres és fontos ez a munka. Ezt talán az is bizonyítja, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága minden támogatást megad tevékenységünkhöz. Számos börtönből szabadult embert ismerek, aki ennek révén egészen más életet kezdett élni, mint amilyet előzőleg folytatott. Családot alapítanak, munkát szereznek. Persze nem lehet mindenkit megváltoztatni, hiszen van, aki visszaesik. Azonban gyakran találkozunk olyannal is, aki azelőtt nem volt vallásos, de a szabadulása után csatlakozott valamilyen vallási közösséghez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom