Belföld

Ismét szigorítanák a Btk.-t

Kizárnák az elévülést gyermekbántalmazás esetén

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények – jelentette be Selmeczi Gabriella, a népjóléti bizottság kormánypárti elnöke szombaton.

Selmeczi
Selmeczi Gabriella: Még az idén szavazhatnak a Fidesz-javaslatról (Fotó: MH)

A politikus azt mondta, a Sipos-ügy, azaz a diákjai szexuális zaklatásával vádolt egykori magyartanár botránya irányította rá a figyelmet arra, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyeknél az elévülés miatt nem büntethető az elkövető. Selmeczi jelezte, Btk.-szigorítási javaslatukat még az ősszel a parlament elé terjesztik, és még ebben az ülésszakban szavaznak is róla, így a köztársasági elnök az idén ki is hirdetheti. Kérdésre ugyanakkor hozzátette, a jogszabálynak nem lesz visszamenőleges hatálya.

A cél az, hogy azoknak, akik gyermekek ellen akarnak szexuális bűncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen azzal, hogy ha tettük kiderül, bármikor lesújthat rájuk a törvény, így senki „nem bújhat ki a felelősség alól” – fejtette ki a Fidesz képviselője. Hozzátette, az ilyen bűncselekményeknél jellemző, hogy a sértett és családja legtöbbször nem beszél a történtekről, vagy csak jóval később. Emlékeztetett, hogy korábban már szigorították a Btk.-t, amelynek értelmében a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények a sértett huszonhárom éves koráig nem évülnek el. „De úgy látjuk, hogy ez kevés” – szögezte le a népjóléti bizottság elnöke.

Selmeczi Gabriellát más ügyekben is kérdezték a tájékoztatón. A nemzeti italboltok bevezetését firtató felvetésre a politikus megismételte a Fidesz-frakció korábbi közlését, amely szerint a képviselőcsoport eddig nem tárgyalt erről, és nincsenek is ilyen tervei.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom