Belföld

„Ismét elárulják a pedagógusokat”

Korábban joggal haragudtak meg a szakszervezetre a kollégák és a társszervezetek – állítja a kikosarazott elnökjelölt

Problémásnak tartja Csabalik Zsuzsanna, aki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöki tisztségéért indult a múlt heti kongresszuson, hogy a szervezet új vezetése a kormánnyal kötött 2013-as megállapodáshoz akar visszatérni.

Az, hogy a PSZ új vezetése a 2013-ban kötött megállapodást tekinti kiindulópontnak, egyenlő a pedagógusok ismételt elárulásával – nyilatkozta lapunknak Csabalik Zsuzsanna. Megírtuk, a versenyben végül alulmaradt jelölt 2010 óta a PSZ miskolci középiskolai szervezetének titkára, korábban többször bírálta Galló Istvánnét és az általa képviselt irányvonalat. Végül Szabó Zsuzsát választották meg a posztra, aki viszont az előző elnök által meghatározott irány pontos követését ígérte. Csabalik Zsuzsanna kiemelte, a 2013-as megállapodáshoz való visszatéréssel a legnagyobb probléma az, hogy azt a kormány nem hajtotta végre, továbbá, hogy a felek közt megegyezés született arról, hogy a szakszervezetek – a benne foglalt kérdéskörökben – nem élnek a munkabeszüntetés szervezésének jogával. „Emiatt joggal haragudtak meg ránk a kollégák és a társszervezetek. Ha nincs a Tanítanék Mozgalom és a demonstrációk, akkor két éve sem lett volna eredménye a sztrájkbizottsági tárgyalásoknak” – mutatott rá.

Kitért arra is, már a tíz évvel ezelőtti kongresszusi beszédének gondolata is az volt, hogy – miként azt az új vezető szorgalmazza – kormányokon átívelő oktatáspolitikára volna szükség. „Most elsősorban a készülő Nemzeti Alaptantervről kellene beszélni, amellett, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér járjon a pedagógusoknak. Fel kellene tárni azt is, milyen állapotok uralkodnak a vidéki iskolákban” – fogalmazott.

Hozzátette: elengedhetetlen, hogy foglal­kozzanak a leszakadó térségekben tanuló gyerekek helyzetével is.