Belföld

Huszonhétmilliárd kollégiumfejlesztésre

Rétvári: Magyarország a huszonegyedik századi kollégiumi szálláshelyek és campusok kialakításának irányába halad

Csaknem ötezer új vagy megújult kollégiumi férőhelyet eredményeztek az elmúlt években megvalósult projektek. Rétvári Bence szerint hamarosan folytatódik a Testnevelési Egyetem campusfejlesztése.

Az elmúlt két évben már megvalósult vagy folyamatban lévő, hazai finanszírozású projektek, amelyek a kollégiumi infrastruktúra fejlesztését tűzték ki célul, összesen huszonhétmilliárd forintot meghaladó összegű támogatásban részesültek. Ez több mint négyezer-hatszáz új vagy megújult férőhelyet jelent – tudatta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy ellenzéki parlamenti válaszra reagálva. Mint írta, ha mindehhez hozzávesszük, hogy 2016 óta tizenhatmilliárd forintnál is többet költött a kormány az intézmények gazdálkodását megnehezítő PPP-s kollégiumok és diákotthonok előnytelen szerződéseinek kiváltására, elmondható, hogy az „Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia folytonos finomhangolásával Magyarország a huszonegyedik századi kollégiumi szálláshelyek és campusok kialakításának irányába halad”.

Számos olyan projekt indult vagy már megvalósult az elmúlt években, ami komplett városok vagy városrészek megújulását tűzte ki célul, és kollégiumfejlesztést is magában foglal. Ezeket az olykor egyedi projekteket a kormány szerint össze kell hangolni az említett stratégiával. Ilyen a Testnevelési Egyetem fejlesztése, jelenleg a második ütem zajlik, végleges kiviteli tervezési és engedélyezési tervfázisban van, s tartalmazza az egyetem új, négyszáz férőhelyes kollégiumának felépítését. A kivitelezési munkák megkezdése 2019 első felében várható, költségigénye 5,34 milliárd forint.

A stratégia keretéből többek között ötszáz–ötszáz milliós támogatással zajlott az ELTE Nagytétényi úti kollégiumának rekonstruk­ciója, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Czuczor utcai kollégiumának megépülése. A vidéki kezdeményezések mellett külön figyelmet érdemel a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról szóló törvény, amely előírja a Budapest Diák­város – Déli Városkapu Fejlesztési Program keretén belül, az új Duna-híd által határolt területen megvalósuló, első körben nyolcezer-ötszáz férőhelyes kollégiumi fejlesztést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom