Belföld

Húszezerrel csökkent az ügyhátralék

Az év első felében a bíróságok több ügyet fejeztek be, mint amennyi aktuálisan érkezett hozzájuk

Az év első felében a bíróságok több ügyet fejeztek be, mint amennyi aktuálisan érkezett hozzájuk, ennek köszönhetően a folyamatban lévő ügyek száma 6,2 százalékkal, 353 ezerről 331 ezerre csökkent – derül ki az Országos Bírósági Hivatal által közzétett statisztikából. Az adatok szerint a befejezés (a Kúria kivételével) minden ítélkezési szinten, a járásbírósá-goktól az ítélőtáblákig meghaladta az érkezést.

Pedig minden szintre több ügy érkezett, mint a tavalyi év hasonló időszakában, mennyiségét tekintve ez a járásbíróságokon nőtt a leginkább (nyolcezer üggyel), arányait tekintve pedig a törvényszékek első fokán (33 százalékkal). Ennek elsődleges oka a polgári peres ügyérkezés, pontosabban a devizaperek, amelyekből kétezer-négyszázzal volt több az év első felében.

Továbbra is kimagasló a Fővárosi és Budapest Környéki Törvényszék részesedése az érkezésből. Az ügyek több mint negyven százaléka a központi régió törvényszékeire érkezik. A statisztika szerint az első fél évben büntető ügyszakban a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéleteit fellebbezték meg legkevésbé (9,6 százalék), míg a Kaposvári Törvényszékét a leginkább (30,8 százalék). Polgári pereknél ebből a szempontból a Nyíregyházi Törvényszék teljesített a legjobban (5,92 százalék), a Fővárosi Törvényszék a legrosszabbul (10,91 százalék). Büntető ügyszakban 2015 első fél évében a törvényszékek felénél két százalék felett volt a hatályon kívül helyezési arány, ezt az idei év első felében már csak négy törvényszék haladta meg.