Belföld

Hunvald büntetőpere: a tanúk feje sem káptalan

Az aljegyző nem emlékezett semmire, kivel miként kötött tanácsadói szerződést az egykori MSZP-s polgármester, mégis a szöges ellentétét állította annak, amit 2011-ben mondott

Egyik tanú sem tudott alibit igazolni a hűtlen kezeléssel vádolt egykori VII. kerületi MSZP-s polgármesternek, Hunvald Györgynek a perújítás révén megismételt büntetőeljárás szerdai tárgyalásán.

Hunvald György, egykori erzsébetvárosi szocialista polgármester büntetőügyében, amely az ügyészség perújítása kapcsán a városvezető által 2007-ben megkötött tanácsadói szerződésekről, illetve az ennek révén okozott vagyoni hátrányról szól, ismételten bebizonyosodott a Fővárosi Törvényszéken, hogy a tanúk feje sem káptalan. A hűtlen kezelés vádjával terhelt polgármester ügyében ezúttal a VII. kerületi önkormányzat aljegyzőjét hallgatta meg a bíróság tanúként, éppen a vádhatóság indítványára, ám a kérdezz-felelek műfajában történt meghallgatás rapidra sikerült. Az aljegyző asszony ugyanis gyakorlatilag minden kérdés kapcsán a nagy időmúlásra hivatkozott, s lényegében nem emlékezett semmire.

Illetve ez így nem igaz, a tanúnak annyit mégis sikerült felidéznie a tizenkét éve megkötött szerződésekről, hogy a tanácsadókat a polgármesteri kabinetben közvetlenül Hunvald György kérte fel, ám a szerződéseket már a személyügyi vezető kötötte meg. A formát illetően tehát ő döntött, kit alkalmaztak megbízásos szerződéssel, és kit munkaviszonyban – állította a tanú. Igen ám, csakhogy 2011-ben, amikor az aljegyzőt tanúként meghallgatták, éppen az ellenkezőjét állította, azt, hogy Hunvald döntött ebben a kérdésben, a személyügyis ennek alapján kötött szerződést. Ennek a körülménynek egy hűtlen kezelés vádjával folyó büntetőeljárásban igen nagy a jelentősége. Az ügyész meg is jegyezte, ha valaki nem emlékszik semmire, azt nem lehet szembesíteni sem senkivel.

Egy másik tanú sem tudott Hunvaldnak megdönthetetlen alibit igazolni a hűtlen kezelés vádja alól, jelesül egy közbeszerzési cég vezérigazgatója. A VII. kerületi önkormányzat egy energetikai önkormányzati társulás egyik tagjaként – ennek vezetője Hunvald volt – 2008-ban közbeszerzés keretében szerezte be a gázt az önkormányzati intézmények számára, s a polgármester azt szerette volna, ha a remélt olcsóbb gázból a lakosság is részesül. Erről tárgyalt a közbeszerzést bonyolító vezérigazgatóval, aki tegnap ezt tanúként is megerősítette. Hunvald egy lakossági ügyfélszolgálatot akart felállítani, amelynek vezetésével egy másik tanácsadót bízott meg, a pénzügyi bizottság SZDSZ-es elnökének barátját, akinek fizettek is. Annak ellenére, hogy a közbeszerzés eredménytelen volt, az iroda létre sem jött, s így a tanácsadó sem csinált semmit.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom