Belföld

Hunvald György ismét a bíróságon

Nem hagyta annyiban a Kúria hatályon kívül helyező döntését az ügyészség

Újra a vádlottak padjára ült tegnap Hunvald György egykori erzsébetvárosi szocialista polgármester, miután újrakezdődött az ellene hűtlen kezelés vádjával indított büntetőper.

Hunvald 20161209
Évek óta húzódik az MSZP-s politikus ügye (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az eljárás megismétlésének előzménye, hogy a Kúria májusban hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla ítéletét, amelyben jogerősen két és fél éves börtönbüntetést szabott ki Hunvaldra az általa vezetett VII. kerületi önkormányzat nevében kötött, valótlan tartalmú tanácsadói szerződések miatt. Csakhogy a volt polgármester felülvizsgálatot kezdeményezett, és a Kúria helyt adott kérelmének. A legfőbb bírói fórum eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezte az ítélőtábla végzését.

Ezt azonban nem hagyta annyiban az ügyészség, perújrafelvételt kezdeményezett. Indoklása szerint a Kúria kizárólag azért helyezte hatályon kívül az ítéletet, mert elmaradt a Hunvalddal szemben folyamatban lévő büntetőeljárások egyesítése. Bár erre korábban a Kúria is felhívta a figyelmet, a Szegedi Ítélőtábla nem élt az egyesítés lehetőségével, annak ellenére sem, hogy megküldték számára az ügy iratait – mutatott rá májusi közleményében a Legfőbb Ügyészség. Hozzátette: ez vezetett ahhoz, hogy a volt polgármester cselekményeit a bíróságok két külön ítéletben bírálták el, és ezt tartotta a Kúria formai, és nem tartalmi szempontból törvénysértőnek.

Az ügyészség azért kezdeményezett perújrafelvételt, hogy érvényt szerezzen az elmarasztaló ítéletnek. Az indítványnak a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így az eljárás most újraindult. A tegnap tartott első tárgyaláson Rajmon Balázs eljáró bíró az ügyben született első- és másodfokú ítéletek releváns részeit ismertette, de más érdemi mozzanat nem történt. A büntetőper jövő pénteken folytatódik.