Belföld

Hollik István: Korszerű az új gyülekezési törvény

Hiteltelen a támadás azok részéről, akiknek a kormányzása alatt vízágyúkat vetettek be a békés tüntetők ellen – mondta lapunknak a Fidesz–KDNP-frakciószövetség szóvivője

Az 1989-es jogszabály mára teljesen elavult – mondta lapunknak Hollik István azzal összefüggésben, hogy a parlament holnap szavaz a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatokról. Utóbbi kapcsán kitért arra is, a virtuális világban is biztosítani kell a védelmet.

Hollik
A megváltozott körülményekhez isalkalmazkodik majd az új jogszabály– emelte ki Hollik István (Forrás: Fidesz.hu)

„Hiteltelen a gyülekezési törvényt támadni azok részéről, akiknek a kormányzása alatt kordonokat állítottak és vízágyúkat vetettek be a békésen demonstráló tüntetők ellen” – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Hollik István, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség szóvivője. A politikus azokra a véleményekre reagált, amelyek szerint a kormány a módosítással a kormánykritikus tüntetéseket akarja megakadályozni. Rámutatott, az 1989-es gyülekezési törvény valójában sosem volt korszerű, mára pedig teljesen elavult. Az Alkotmánybíróság (AB) több éve kéri a döntéshozókat a törvény modernizálására, ennek tesz eleget a módosítás – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a mostani gyülekezési törvény korszerű, német minta alapján épül fel, és teljes mértékben rendezi az AB által kifogásolt helyzetet. Ismert, a testület egy 2016-ös döntésekor arra hívta fel a figyelmet, hogy feloldhatatlan ellentmondás van a gyülekezési jog gyakorlása és a magánélet védelme között. Az AB akkori határozata szerint a parlamentnek év végéig fel kellett volna oldania ezt az ellentmondást, vagyis még 2016-ban módosítani kellett volna a törvényt. Hollik István emlékeztetett, mostanra jelentősen megváltoztak a nyilvánossággal és a magánélettel kapcsolatos körülmények, ezzel kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy utóbbi védelmét a virtuális világban is biztosítani kell. „Azt még az ellenzéki pártok sem vitathatják, hogy nem normális, ha a közösségi oldalakon – amire volt is példa a kampányban – közszereplők családtagjait fenyegetik meg” – mutatott rá. Azokra a kritikákra, miszerint az új szabályozás gyakorlatilag megtiltja a politikusok háza elé szervezett demonstrációkat is, a politikus jelezte, mindenki számára egyaránt biztosított lesz a magánélet védelme.

A parlament – több más, így a 2019-es költségvetésről, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogairól szóló törvény mellett – pénteken szavaz a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatokról. Változás lesz többek között, hogy a rendőrség megtilthatja a gyűlést, ha az a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetőleg mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár. A közbiztonságot veszélyezteti, ha a gyűlés bűncselekményt vagy bűncselekményre való felhívást valósít meg, és a törvény rögzíti azt is, hogy közrendet veszélyeztetőnek minősül például a bíróságok működésének megzavarása vagy a közlekedés rendjének esetleges megsértése.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom