Belföld

Hiller hátrébb lép, Gyurcsány kioktat

Öt jelölt pályázhat az MSZP főnöki székére, hivatalosan is eldőlt, Karácsony Gergely nem marad parlamenti képviselő

Nem indul újra az Magyar Szocia­lista Párt (MSZP) választmányi elnöki posztjáért Hiller István, ezt maga a testület jelenlegi vezetője jelentette be szombati ülésük után. Ismeretes, Hiller korábban Botka Lászlót váltotta, aki szívére vette eltávolítását, majd – rövid időre – mégis elvállalta a miniszterelnök-jelöltséget.

Hiller István 20180528
Parlamenti magány. Hiller István szerint döntése nem jelent eltávolodást (Fotó: MH)

A távozó választmányi elnök a hét végén azt állította, mostani döntése nem jelent eltávolodást. Közölte egyúttal, hogy Bródy Gábor választmányi tag, Kunhalmi Ágnes volt budapesti elnök, Mester­házy Attila volt pártelnök, Szanyi Tibor EP-képviselő és Tóth Bertalan frakcióvezető tervezi, hogy indul a jú­nius 17-i tisztújító kongresszuson az elnökségért.

Megírtuk, a Liberálisokkal kötött megállapodás eltitkolása miatt fegyelmi eljárás indult Molnár Gyula lemondott elnök ellen. Ezzel kapcsolatban Hiller István azt mondta, a tanácskozáson olyan vélemények hangzottak el, hogy ez a politikai felelősség kérdésébe tartozó ügy, s azzal, hogy Molnár lemondott, vállalta ezt a felelősséget. Úgy fogalmazott, tragikus vereség, de nem halálos csapás az MSZP-nek, illetve a baloldalnak az áprilisi választás eredménye.

Vasárnap hivatalosan is eldőlt, Karácsony Gergely tényleg nem tartja meg parlamenti mandátumát, marad zuglói polgármester, helyét az ötfős Párbeszéd-frakcióban az a Kocsis-Cake Olivio pártigazgató veszi át, aki nem mellesleg korábban Soros György alapítványának is munkatársa volt.

A napokban egyébként egy Facebook-bejegyzés erejéig az MSZP-ből a Demokratikus Koalíciót 2011-ben kiszakító Gyurcsány Ferenc is megnyilvánult a szocialisták belháborúja kapcsán. Tanácsadásnak szánt bejegyzésében egyebek mellett azt írta „egyetlen pártban sem a fegyelmi eljárás, hanem a közös, egységes politika, vezetés, szervezet, kultúra teremti meg az egységet”. Amely párt nem képes vezetni önmagát, nem sugároz egységet és nem mutat kompromisszumkészséget, az nem képes elhitetni a választókkal, hogy egy országot is vezetni tudna, tette hozzá a bukott miniszterelnök.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom