Belföld

Hétfőre ígérik a jelöltek listáját

Legalább hat alkotmánybíró-jelöltről tárgyalhat hétfőn az erre alakult eseti bizottság – tudta meg lapunk. A testület MSZP-s tagja, Tóth Bertalan elmondta, méltatlannak tartják az eljárást, ezért nem állítanak jelöltet.

A Fidesz eddig is kormányközeli tagokat választott a testületbe – tette hozzá. Egyelőre a Jobbik sem jelöl senkit, legalább is Gyüre Csaba, a párt bizottsági tagja pénteken még nem tudott egy névről sem.

Velük szemben az LMP mindhárom posztra jelöl alkotmánybírót. Schiffer András, a párt társelnöke lapunknak el is árulta a három nevet: Földi András, az ELTE Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszék vezetője, Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek korábbi országgyűlési biztosa és Lehoczkyné Kollonay Csilla munkajogász, az ELTE és a Közép-európai Egyetem tanára.

A Fidesznek is megvannak a jelöltjei, de a párt csak hétfőn hozza nyilvánosságra a neveket. Az eddigi találgatások során többek között Varga Zs. András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dékánja és Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora merült fel lehetséges jelöltként. Az ősszel három alkotmánybíró mandátuma jár le: Kovács Péteré, Balogh Eleméré és Bragyova Andrásé. Az új bírákat a meghallgatások után már szeptemberben megválaszthatja az Országgyűlés.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom