Belföld

Háziorvosok hoztak létre új szervezetet

Netes fórum

Megalakult a Haosz, vagyis a Háziorvosok Online Szervezete, amely a honlapon olvasható bemutatkozás szerint a Magyarországon dolgozó, aktív háziorvosok nem gazdasági érdekű, zárt, politikamentes szakmai közössége.

Céljuk egy olyan online, konstruktív, problémamegoldó és véleményformáló felület létrehozása, amely szerepet játszhat egy „működő és minőségi háziorvoslás” kialakításában. Azt is írják, hogy a közösség tagja kizárólag magyarországi praxissal rendelkező, aktív háziorvos lehet. Kötelező tagdíj nincs, a szervezet támogatására önkéntes anyagi hozzájárulást lehet eljuttatni.

Működésüket négy lépésben határozták meg, ennek első eleme a „probléma megfogalmazása”, amely az oldalon bárki számára elérhető, de csak a regisztrált tagok véleményezhetik. A hozzászólások alapján kialakítanak egy megoldási javaslatot, amelyet szintén már csak a Haosz tagjai olvashatnak és módosíthatnak. A véglegesítésről szavazással döntenek, amiből később közös állásfoglalás lehet. A végső megoldási javaslatot eljuttatják a döntéshozóknak, illetve publikálják. A honlapon jelenleg feltüntetett problémafelvetések között szerepel az egyelőre elhalasztott törzskarton-rendszer bevezetésének kérdése, a praxisok minimum-infrastruktúra felszereltségének hiánya, illetve az iparűzési adó fizetésének kötelezettsége, amivel összefüggésben az idén jogszabályváltozás történt, de az álláspontjuk szerint áttörést nem hozott.