Belföld

Hazafiságra, rendre nevelnek

Középiskola a debreceni laktanya szomszédságában

Öt-, hétszeres a túljelentkezés, a kétszázhúsz fős diákság felének négyes fölötti a félévi átlaga – mondta lapunknak a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, Berkecz Gábor. Fő céljuk, hogy tanulóik vigyék magukkal a Magyar Honvédség szeretetét.

– Mennyi diákjuk van? Szorgal-masak?

– Jelenleg kétszázhúszan tanulnak nálunk. A diákság felének négyes fölötti a félévi átlaga, az egész iskolára vetítve pedig 3,9-es a mutatónk. Ezt sokan megirigyelhetik.

– Mennyi a lány?

– Tíz százalék. Öntudatos, erős, mondhatni katonás lányok, szinte az összes valamilyen küzdősportot űz.

– Mekkora a túljelentkezés?

– Debrecenben kétféle képzés folyik. Az egyik elektronikai-műszaki, a másik egy hagyományos gimnáziumi. Az előbbire hétszeres, a normál képzésre ötszörös a túljelentkezés. Az osztályok huszonöt tanulóval indulnak. A legtöbb fiatal Hajdú-Bihar megyéből érkezik, de akad szekszárdi, pécsi, budapesti diákunk is.

– Sokan jönnek katonacsalá-dokból?

– A tanulók egyharmada kötődik valamiképpen a honvédséghez. Szakaszvezető csemetéje épp úgy előfordul itt, mint vezérőrnagyé. Mielőtt kérdezné, nincs különbség, a teremben mindenki egyforma elbírálásban, bánásmódban részesül.

– Mi a szülők fő szempontja, amikor ide íratják gyermekeiket?

– Roppant vonzó a katonás nevelés, a rend és a fegyelem. Mivel bevezettük a bentlakást, ezért az oktatás nem zárul le az utolsó órán. A délutáni szilenciumi felkészítésen továbbképzések futnak, igény szerint plusz kiegészítő foglalkozáson vehetnek részt a tanulók.

– Ha ilyen népszerűek, nem kellene bővíteni?

– A szándékunk megvan rá.

– A laktanya szomszédsága előny?

– Mindenképpen! Kinézünk az ablakon, és ott a gyakorlótér, a telephely, a körletek, katonák jönnek-mennek egyenruhában. Onnan kapjuk az ételt-italt – ez a szív-tüdő motor.

– Hol tanulnak tovább a diákok?

– Végzőseink fele az Altiszti Akadémián vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatja, a másik része a Műszaki Egyetemre, esetleg a Kandóra megy.

– Azaz a fele civil, a másik katona lesz. Elégedett ezzel a mutatóval?

– A kép árnyaltabb. A „civil” képzések után sokan visszatérnek a Magyar Honvédség berkeibe. Akik honvédségi ösztöndíjat vesznek igénybe, nekik a folyósítással megegyező ideig szolgálatot kell vállalniuk a seregben, ez pedig négy-öt esztendő. Azok a diákok pedig, akik a SOTE felé kacsingatnak, egyértelműen katonaorvo­sok akarnak lenni. Fő célunk, hogy aki itt érettségizik, egy életre vigye magával a honvédség szeretetét. Érezniük kell, hogy a hazafiság, az önfeláldozás, a rend, a fegyelem, a tisztelet, az ön- és mások becsülése alapvető, örök érvényű érték.