Belföld

Hatékonyabb eljárások a tanúgondozással

Minden törvényszéken van olyan illetékes, akit elérnek az ügyfelek

Vizsgálja az Országos Bírósági Hivatal a múlt pénteki fogolyszökés ügyét – jelentette be Handó Tünde, a testület elnöke, a tanúvédelmi programról szóló konferencián.

Korábban egy eljárás során sok tanú vagy áldozat érezhette magát inkább bűnösnek egy bűncselekményben, ezért tenni kellett valamit azért, hogy a büntető-igaz­ságszolgáltatás ne csak az állami megtorlás eszköze legyen, hanem a tanúk valóban merjenek vallomást tenni, az áldozatok pedig ne szenvedjenek el újabb sérelmeket – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a hivatal által rendezett áldozatvédelmi konferencián. Az elnök emlékeztetett, hogy 2012-ben indították el az országos tanúgondozási programot azzal a céllal, hogy minden bíróságon legyen gazdája ennek a területnek. Ennek eredményeképpen 2018-ban már hatvanhat tanúszoba működött a magyar bíróságokon. Handó Tünde a múlt pénteki fogolyszökés kapcsán elmondta: meg fogják vizsgálni az ügyet, elsősorban azért, hogy megelőzhetők legyenek az ilyen esetek. Nehezményezte ugyanakkor, hogy miközben néhány szerv előbb kezdett foglalkozni azzal, hogy miben hibázott a másik, kevesen tették fel a kérdést, hogy ki is az igazi felelőse az esetnek. Ez pedig nem más, mint az elkövető – mondta Handó.

Porkoláb Erika, a Tanúgondozás és áldozatvédelem országos program felelőse lapunknak elmondta: a Kaposvári Törvényszék gyakorlatát felhasználva kezdődött el az országos hálózat kiépítése annak érdekében, hogy a bíróságokra idézett tanúk tájékoztatást kaphassanak az eljárási lehetőségeikről, feltehessék kérdéseiket és segítséget kaphassanak. Például egy erőszakos cselekmény sértettje, aki nem szeretne találkozni a bíróság folyosóján az elkövetővel vagy az eljárás más szereplőivel, segítséget kaphat, hogy elkülönítetten várakozhasson. Ma már az idézéseken is feltüntetik a tanúgondozó elérhetőségét, de a bíróság honlapján akár megyékre lebontva is meg lehet találni az adott tanúgondozót. Bár nincsenek erre vonatkozó felmérések, nyilvánvalóan tudjuk növelni a megjelenési hajlandóságot ezzel a rendszerrel – mondta a program felelőse arra a kérdésre, van-e valamilyen hatása a büntetőeljárásokra a program sikere. „Ha például az elkövetővel való találkozástól tartó tanú számára félelemmentes légkört tudunk teremteni, az már mindenképpen növeli az eljárás hatékonyságát” – hangsúlyozta Porkoláb Erika.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom