Belföld

Hatékonyabb áldozatvédelem

új irányt szabnak az igazságügy-politikának

A kormány az áldozatok pártján áll, arra törekszik, hogy minél hatékonyabban segítsen a bűncselekményeket elszenvedőkön – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter Szegeden egy, az áldozattá válással és áldozatsegítéssel foglalkozó konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón. 

A tárcavezető azt mondta, a rendszerváltozást követően meghozott jogszabályok alapvetően a terhelt jogait igyekeztek védeni. Szerinte azonban huszonöt év elteltével új irányt kell kapnia a kormány igazságügy-politikájának, nem elégedhetünk meg a terhelt védelmével a büntetőjogban, foglalkozni kell az elesettekkel, az áldozatokkal is. Úgy vélte, az áldozattá válás elleni fellépés érdekében partnerségi kapcsolatot kell kialakítani a mindennapi munkát végző, tapasztalatokkal rendelkező civilszervezetekkel. Az „utólagos szolgálat”, a károk enyhítése területén – a kisebb súlyú bűncselekmények esetében – pedig fontos szerepe lehet az áldozat és az elkövető között kapcsolatot kialakító mediációnak. Ez segíthet abban, hogy a bűncselekmény elszenvedője ne váljon ismét áldozattá – tette hozzá a szakminiszter.

Kothencz János, a Fidesz-KDNP szegedi polgármester-jelöltje az állampolgárok személyes felelősségét, a közöny elleni fellépés szükségességét hangsúlyozta. Elmondta, hogy az áldozat közvetlen környezetében tetten érhető közöny felerősíti a bűncselekmények negatív hatását. Hangsúlyozta: ha valaki azt tapasztalja, hogy embertársa bűncselekmény áldozatává válik, kötelessége jelzéssel élni a rendőrség, illetve a szociális- és gyámhivatal felé.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom