Belföld

Harrach Péter: Álszent a szocialista vélemény

Már januárban összeülhet a terrorellenes szakpolitikai egyeztető fórum

Az MSZP ellenállása miatt nem kerülhetett sor érdemi kérdések tárgyalására azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet szerdán tartottak a párizsi tragédia nyomán – erősítette meg lapunknak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki nem tartja kizártnak, hogy pártja támogatná a közösségi szimbólumok fokozottabb védelmét szolgáló Fidesz-javaslatot.

harrach-peter
Harrach Péter: A KDNP véleménye szerint sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra (Fotó: Horváth Péter Gyula)

– Bár nem mindenben egyezik az álláspontjuk, a szerdai egyeztetést követő sajtótájékoztatók alapján mégis úgy tűnt, vannak közös pontok a parlamenti pártok esetében a terrorellenes fellépés kapcsán. Egyetért?

– Csak a technikai lépésekben sikerült megegyezni, így abban, hogy hívjuk össze az érintett parlamenti bizottságokat, illetve szakpolitikusok bevonásával hozzunk létre egy új, egyeztető testületet. Vagyis a folyamat elindult, ebbe az irányba tettünk meg fél lépést. Érdemi kérdésekre, így politikai állásfoglalásra azonban, az MSZP ellenállása miatt nem került sor.

– Később kiderült: a Fidesz és a KDNP szerint van, az MSZP elnöke, Tóbiás József szerint viszont nincs összefüggés a bevándorlás és a párizsi terrortámadás között. Erről mit gondol?

– Álszent ez a szocialista vélemény, hiszen egyértelmű, bevándorlók leszármazottai követték el a borzalmas cselekményeket. Ez közvetlen összefüggés. Felmerül ennek kapcsán, hogy a különböző kultúrákat lehet-e, s ha igen, akkor milyen eszközökkel integrálni. Mivel Európa keresztény gyökerű, leginkább ehhez kellene a bevándorlóknak alkalmazkodniuk, s nem fordítva. Szakértők véleménye szerint, ha az emigránsok leszármazottainak nem sikerül a beilleszkedés, nem lesznek egyenrangú állampolgárai az adott nyugati országnak, s az ennek nyomán fellépő frusztráció miatt könnyen utat találnak hozzájuk a különböző radikális szerveződések.

– Mennyire okolható ezért a helyzetért az európai politika?

– Egyértelműen látszik, rosszul kezelték a problémát, így olyan jövő valósulhat meg, amelyben egyes államokban többségbe kerülnek a bevándorlók. Mindez azzal kezdődött, hogy a szélsőséges neoliberális erők elvágták Európa keresztény gyökereit, így a hagyományos értékrend helyét más kultúrák fogják átvenni.

– Vagyis túlzottan tolerálták a bevándorlók nézeteit, életmódját? A tragikus veszteségeket szenvedő szatirikus lap, a Charlie Hebdo éppen arra büszke, hogy nem tiszteli az értékeket, vallási jelképeket.

– Valóban, különös következetlenség mutatkozik a nyugat-európai államok gondolkodásában: miközben nem állítanak karácsonyfát egyes nagyvárosok főterén, mondván, ez vallási okokból zavarhatná a helyi muszlim közösséget, a legdurvább vallásgyalázást is eltűrik egy vicclapban. Márpedig, s ez a KDNP véleménye, sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra.

– Az MSZP szerint e mondat miatt kellene távoznia a közéletből.

– Az utóbbi időben a közéletben elszaporodtak a tájékozatlan, agresszív megnyilatkozások, az MSZP-s közleményt is azok közé sorolom. A szocialisták érvei vagy valótlanok, vagy alapvető igazságokat támadnak.

– A minapi egyeztetést követően Rogán Antal fideszes frakcióvezető egyes közösségi szimbólumok fokozott védelméről beszél. Milyen formában valósulhatna meg ez?

– Először is: a Nyugathoz képest térségünkben sokkal jobban vigyázunk arra, hogy mások emberi méltóságát, meggyőződését ne sértsük meg a liberalizmus rossz értelmezésével. Mindezt a nevelés, a média, illetve a családok megerősítése által lehet megőrizni, miközben a közösségi értékek védelme persze törvényi eszközökkel is megvalósítható. A részleteket megvárjuk, de támogathatónak gondolom a Fidesz erre vonatkozó javaslatát.

– Mikor állhat fel az említett, szakpolitikai egyeztető fórum?

– Még januárban sor kerülhet erre, ahogy a nemzetbiztonsági és rendészeti bizottság ülésére is.