Belföld

Három éve tart a nyomozás Terézvárosban

A három éve zajló büntetőeljárásban tovább nyomoznak a 2001 és 2010 között kötött terézvárosi tanácsadói szerződések ügyében

A múlt hét végén járt le a nyomozás határideje a VI. kerületi önkormányzatnál 2001 és 2010 között megkötött megbízási szerződések ügyében. A három éve tartó büntetőeljárásnak még nincs gyanúsítottja. Lapunk úgy értesült, hogy a nyomozás további folytatása várható, ez esetben újabb három hónappal hosszabbíthatják meg a nyomozás határidejét.

Terézváros 20141027
Vagyongazdálkodási tanácsadók is segítették a balliberális vezetőket. Az eredmény hűtlen kezelés lett (Fotó: Csudai Sándor)

A VI. kerületi önkormányzat jogi képviselőjének, Gila Pálnak a feljelentése alapján folyik a nyomozás a megbízási szerződésekkel kapcsolatban hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult büntetőügyben – amelyben a nyomozás felügyeletét a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség látja el – mondta lapunk megkeresésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Bagoly Bettina hozzátette, a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya végzi.

A feljelentést a Hassay Zsófia (Fidesz) polgármester irányította önkormányzat ismeretlen tettesekkel szemben tette meg még 2011-ben több tucat, összességében százmillió forintot is jóval meghaladó, 2001 és 2010 közötti időszakot felölelő megbízási szerződésekkel kapcsolatosan. A feljelentés alapján a színlelt szerződések rendező elve az volt, hogy az önkormányzat irattárában az egy-egy szerződés kapcsán a tízmillió forintot is meghaladó kifizetések nyomán munkavégzésnek, teljesítésnek, tényleges tanácsadásnak semmilyen írásos nyomát nem találták.

„Néhai Verók István szocialista polgármesternek több tanácsadója volt, mint az Amerikai Egyesült Államok elnökének” – mondta ezek kapcsán a kerületet 2010 ősze óta irányító Hassay Zsófia polgármester. Az önkormányzat valamennyi érintettnek hivatalos levelet küldött, azt kérve, számoljanak be munkájukról, annak írásos nyomairól, de szinte kivétel nélkül olyan választ kaptak, hogy ezek a dokumentumok fellelhetők az önkormányzat irattárában. Ott viszont a néhai szocialista polgármester által kiállított teljesítésigazolásokon kívül semmit nem találtak.

A korábbi polgármester, illetve az önkormányzat tanácsadói az élet szinte minden területét lefedték. A rendszerváltozás egyik emblematikus politikusa, Ungár Klára egykoron fideszes, később szabad demokrata parlamenti képviselő 2003-tól jobb időkben havi 500 ezerért, később már csupán havi 300 ezer forintért vagyongazdálkodási tanácsadó volt. Szinte megmosolyogtató, de jelenleg a teljes volt MSZP-s és SZDSZ-es városvezetés különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt áll bíróság előtt, Ungár tanácsadót mégsem idézték meg tanúként sem ezekben az eljárásokban. Grosser János az átkosban a kerület tanácselnöke volt, majd az MSZP helyi elnöke lett, ő havonta 400 ezer forinttal egészítette ki a jövedelmét egészségügyi, oktatási és gazdasági tanácsokkal. Szpirulisz Ildikó, aki szintén volt a helyi MSZP elnöke, viszont csupán 350 ezer forintos havi apanázst kapott az adófizetők pénzéből, igaz, ő csupán gazdasági tanácsokkal látta el a polgármestert. Lénárt László, aki korábban az MSZP Területi Szövetségének ügyvezető alelnöke volt, szintén havi 500 ezer forintot kapott konzulensként, a politikai döntések előkészítésében történő részvételét hálálták meg ezzel az adófizetők. Egy egykori józsefvárosi MSZP-s politikus, volt alpolgármester, Csapláros Györgyné is adott hasznos tanácsokat, ő a humánpolitika területéről havi 350 ezer forintért.

De ne gondolják, hogy csak balliberális politikusoktól fogadott el tanácsokat a városvezetés. A publicisztikáiról is híres Hont András, a Fidesz egykori VII. kerületi elnöke és 2006-ig önkormányzati képviselője például négy évig volt a VI. kerületi önkormányzat közigazgatási tanácsadója havi 300 ezer forintért, egy másik volt fideszes erzsébetvárosi politikus, Haller Gyula is szolgált négy évig az MSZP–SZDSZ-érában, miután 2006-ban az önkormányzati választások előtt a kopogtatócédulákat még összegyűjtötte, aztán visszalépett az indulástól.

Akad a történetben igazi kakukktojás is, egy vidéki orvos, aki európai uniós pályázati tanácsadó volt Terézvárosban, az elrendelt nyomozás hírére visszaadta azt a pénzt, amit a terézvárosi önkormányzattól kapott 2005-ben. Az illető csupán havi ötvenezer forintért szolgálta a demokratikus baloldalt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom