Belföld

Hallható és olvasható dicsőség

Népszerű műsor lett két év alatt a Hősök Naptára

Évfordulóhoz érkezett a Kossuth rádióban sugárzott Hősök Naptára, hiszen immár két esztendeje hallhatók az egyes napokhoz kötött első világháborús egyéni hőstettek. Szentvári-Lukács János volt műegyetemi adjunktus és műkedvelő hadtörténész két barátjával, Maruzs Rolanddal és Illésfalvy Péterrel közösen indította útjára a műsort és a Katonahoseink.hu oldalt.

Munkánk legnagyobb elismerését az a csaknem háromszáz levél jelenti, amely az elmúlt két esztendőben a műsor kapcsán hozzánk érkezett – mondta lapunknak Szentvári-Lukács János. A volt műegyetemi tanár és műkedvelő hadtörténész két barátjával, Maruzs Roland alezredessel és Illésfalvy Péter hadtörténésszel 2014 decemberében indította útjára a Kossuth rádióban napi rendszerességgel jelentkező Hősök Naptárát. Eddig mintegy hétszázötven egyéni hőstettet ismerhetett meg az ország. A hajdani vitézi cselekedetek első, 1914 és 1916 között véghezvitt része már könyv formájában is megjelent a Zrínyi Média jóvoltából, és várható, hogy hamarosan az 1918-ig terjedő időszakot felölelő kötet is a boltokba kerül.

Az első világháború már kellőképpen messze van ahhoz, hogy megközelítőleg pontos leltárt tudjunk róla készíteni – fogalmazott Szentvári-Lukács János. A korabeli sajtóban Nagy Háborúnak nevezett küzdelemben sok millió honfitársunk harcolt, így nincs olyan Kárpát-medencei magyar család, amely ne lenne érintett – magyarázta. Munkájuk során elsősorban az egyszerű honvédekre és altisztekre koncentráltak, hadnagyi rendfokozat felett alig és századosból is legfeljebb három-négy szerepel a visszaemlékezésekben.

A Kossuth rádióban hallható részek nem magukban állnak, szorosan hozzájuk tartozik a Katonahoseink.hu oldal, ahol jóval több adat található.

Sok család ír nekünk, és kéri, hogy az ő dédapja is kerüljön be a műsorba – folytatta Szentvári-Lukács János, hozzátéve, hogy az összes megkeresésnek örülnek, senkit nem utasítanak el. Amit lehet, kinyomoznak maguk a Hadtörténeti Levéltárban, de nagy segítség, ha az érintettek előkeresik a megsárgult dokumentumokat. A műsorba azonban már nem lehet bekerülni, mert az epizódok már elkészítve várják a lejátszást.

Ez a munka egyfajta kötelesség a nemzettel szemben – jelentette ki Szentvári-Lukács János, megjegyezve, hogy nagyon szomorú, de 1945 után ez a korszak is a „rossz” oldalra került, így szinte a semmiből kellett újra megismertetni az ország lakosságával, hogy felmenőik azért harcoltak, áldozták életüket becsülettel, hogy utódaiknak, azaz nekünk legyen hol élnünk.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom