Belföld

Hagyományra építik az újításokat

A tanulást segítő módszerek kutatását támogatja a tudományos akadémia

A tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének és új eljárások fejlesztésének előkészítése céljából juthatnak támogatáshoz kutatócsoportok a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) minap meghirdetett pályázatán. A keret összege ötvenmillió forint, a pályázóknak saját forrást nem szükséges biztosítaniuk.

Újabb projektbe fogott a MTA, ezúttal a tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének, valamint új eljárások fejlesztésének előkészítése céljából hirdetett pályázatot. Bármely tudományághoz és tantárgycsoporthoz kapcsolódó szakértői közösség próbálkozhat. Az idei nyertesek részletes kutatási koncepció kidolgozásához kapnak hozzájárulást, a kutatás megvalósításához szükséges forrásokat pedig egy következő megmérettetés keretében nyerhetik majd el. Az iskolai tanórákon a hagyományos könyvek és digitális anyagok, valamint a természettudományos kísérletek mellett számos segédeszköz és a tudás átadásának különböző formái közül választhatnak a pedagógusok. A mostani pályázat egyaránt célozza a hazai pedagógiai hagyományok tudományos vizsgálatát és újabb módszertanok kidolgozását.

A beadási határidő ezúttal november 24, a nyertesek a most kiírt, nyílt pályázat keretében a kutatás koncepciójának kidolgozását, a személyi és tárgyi feltételek feltárását, a szükséges feladatok felmérését, valamint az újonnan kidolgozott szakmódszertani program hatástanulmányának elkészítését vállalják. A Magyar Tudományos Akadémia közlése szerint a koncepció kidolgozását követő újabb pályázaton a szakmódszertan tudományos megalapozását, helyzetfeltárását, valamint az „interdiszciplináris dimenziók vizsgálatát szolgáló kutatások megvalósítására, illetve a kifejlesztett módszertani elképzelések gyakorlati alkalmazásának kidolgozására, segédletek összeállítására és eredményességük kísérleti helyeken végzett ellenőrzésére” nyerhetnek forrást a kutatócsoportok.

A jelentkezők egyébként lehetnek már létező vagy újonnan megalakuló, önállóan vagy konzorciális formában működő, egyetemi és akadémiai kutatócsoportok, ám kikötés, hogy vezetőjük felsőoktatási intézményben vagy az MTA irányítása alatt álló kutatóközpont, kutatóintézet által foglalkoztatott, főállású oktató, kutató legyen. Elvárás továbbá a közoktatásban dolgozó pedagógus bevonása a kutatócsoport munkájába - derül ki az MTA tájékoztatójából.

A keretösszeg ötvenmillió forint, az egy pályázóra jutó támogatás nem haladja meg az ötmilliót. Az elnyert támogatás a megvalósítandó projekt száz százalékát fedezi, a pályázóknak saját forrást nem szükséges biztosítania – tették hozzá. A beadott anyagokat a MTA elnöke, Lovász László által felkért kuratórium bírálja majd el december elején.