Belföld

Ha szükséges, még módosíthatnak az otthonteremtési támogatásokon

Novák Katalin: Csak a visszaélés lehetőségét nem keresők juthatnak forráshoz

Nem az a cél, hogy a más bűncselekményekért korábban már kiszabott büntetést megismételjük – mondta a lapunknak adott interjúban Novák Katalin, akit arról is kérdeztünk, hogy a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) feltételei között szereplő büntetlen előélet miért „csak” a vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozik.

Novák Katalin 20160109
Novák Katalin: A hitelrész nélkül is igényelhető támogatás (Fotó: Hegedüs Róbert)

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár részletezte az igénylés kivételes eseteit is, illetve felhívta a figyelmet arra, a csokot akár bejegyzett élettársak is igényelhetik, amennyiben jelenleg is három vagy annál több gyermeket nevelnek.

– A bejelentés óta felmerültek bizonytalanságok, illetve aggályok a családok otthonteremtési kedvezményével kapcsolatban, különösen is az igénylési feltételeket illetően. A Csalad.hu portálon felsorolt szempontok rendezik az igénylők körét, vagyis azt, hogy kik jogosultak a támogatásra. Az egyértelmű, hogy a három gyermeket tíz éven belül vállaló vagy a már három vagy annál több gyermeket nevelő szülők pályázhatnak. És még kik?

– Fontos megjegyezni, hogy a vállalt gyermekek közül akár mindegyik lehet örökbe fogadott kiskorú is, illetve, hogy azok a szülők, akik jelenleg is három vagy annál több gyermeket nevelnek, ugyancsak igényelhetik a kedvezményt, ám ebben az esetben is tízmillió forint a támogatás plafonja. Azoknál a pároknál, akik a tízmillió plusz tízmillió forintos támogatásért „előre vállalják a gyermeket”, feltétel a házastársi viszony, a meglévő kiskorúak után azonban akár a bejegyzett élettársak is jogosultak a csok igénylésére – annak ellenére, hogy utóbbi nem igazán életszerű helyzet. Fontos kiemelni, hogy az egyedülálló szülők is hozzájuthatnak a kedvezményhez, ám természetesen csak meglévő gyermekeik után.

– Feltétel, hogy a csok igénylése előtt minimum száznyolcvan napot töltsenek el a kérvényezők hivatalos munkaviszonyban. Sokan keveslik az időtartamot, amely így „visszaélésekre” adhat lehetőséget. Mit gondol erről?

– A kérdéshez kapcsolódóan kiemelném, hogy párok esetében elég, ha az egyik szülő rendelkezik a szükséges biztosítási feltételekkel. Természetesen a kormány követi a program tapasztalatait, és, amennyiben szükségesnek bizonyul, módosítja a feltételeket.

– Szintén lakossági aggály, hogy a büntetlen előélet csak a vagyon elleni bűncselekményekre terjed ki. Miért döntöttek így?

– Nem az a cél, hogy a más bűncselekményekért korábban már kiszabott büntetést megismételjük, tehát kétszer szankcionáljuk az illetőt. Így korlátoztuk a feltételt, például a vagyon elleni bűncselekményekre vagy a hivatalos személy elleni erőszakra, de mindezt részletesebben a lakásépítési támogatásról szóló kormányrendelet is rögzíti. Ennek előírása viszont amiatt fontos, hogy csak a megbízható, becsületes, nem a visszaélés lehetőségét kereső igénylők juthassanak hozzá a támogatáshoz.

– A kedvezmény abban az esetben is kérvényezhető, hogy ha valaki már rendelkezik saját lakóingatlannal? Úgy is megvásárolhatja, felépítheti az újat, hogy a meglévőt megtartja?

– Igen, de ez a lehetőség kizárólag a tízmilliós, három gyermek esetén igényelhető csoknál adott. Használt lakás vagy háromnál kevesebb gyermek esetén továbbra is feltétel, hogy nem rendelkezhet lakástulajdonnal az igénylő azon az ingatlanon kívül, amit a csokból felépít vagy megvásárol, esetleg bővít. Természetesen néhány kivétel itt is van.

– A tízmillió forintos támogatás mellé „kötelező” felvenni a plusz tízmilliós hitelt is?

– Nem, a csok önállóan is igényelhető. Ezzel szemben az államilag kamattámogatott hitelt viszont csak akkor lehet felvenni, ha mellé az alap tízmilliós támogatást is egyidejűleg igényli a család. Fontos körülmény, hogy a kölcsön futamideje legfeljebb huszonöt év lehet, azaz ennyi idő áll rendelkezésre főszabály szerint a visszafizetésre is.

– Milyen esetekben mentesülnek az igénylők a visszafizetés alól?

– A vonatkozó kormányrendelet szabályozza azokat a méltányolható élethelyzeteket, amelyek fennállása esetén részben vagy egészben el lehet tekinteni a felvett csok késedelmi kamattal növelt összegének visszafizettetésétől. Erre példa, amikor még nem születtek meg a vállalt gyermekek, de már várandós a feleség, vagy folyamatban van az örökbefogadás. Idetartozik az is, ha a szülők lombikprogramban, azaz úgynevezett IVF-eljárásban vesznek részt és az sikertelen. Ilyen esetekben csak a támogatást kell visszafizetni, a kamatot nem. Abban az esetben is életbe lép a mentesülés, ha az egyik házastárs meghal vagy megrokkan, esetleg a gyermek halva születik. Ezeken túlmenő okokból egyedi méltányosság gyakorlására ugyanakkor nincs lehetőség.

– Amennyiben nem teljesülnek ezek a feltételek, és visszafizetésre kerül sor, mind a húszmillió forintot vissza kell fizetni, vagy „csak” a hitel részét?

– Hogyha az előre vállalt gyermekszám nem teljesül, mind a csokot, mind a kamattámogatást rendezni kell, amennyiben pedig csak részben teljesül, a csokot is csak részletében kell visszafizetni. Magát a hitel összegét elvileg nem kell visszafizetni előbb, piaci alapon továbbra is törleszthető.

– Hogyan ellenőrzik és érik el, hogy a kiutalt támogatást mindenképpen lakóingatlan vásárlására, illetve építésére költik az igénylők?

– Azzal mindenképpen, hogy kizárólag lakás célú ingatlanra vehető igénybe a csok, üzleti vagy egyéb célra épült ingatlanra nem. A felhasználást pedig a hitelintézet és a kormányhivatal is ellenőrizheti.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom