Belföld

Gyurcsány cége 255 ezer eurós kölcsönt nyújtott Czeglédyéknek

Tavaly februárban a Humán Operátor likviditási problémái miatt fordult az Altushoz baráti hitelért a DK és az MSZP ügyvédje, a hárommilliárdos adócsalás egyik gyanúsítottja

A brüsszeli kormány bizalmi cége, az Európai Unió kohéziós alapjának főellenőre, a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus később adócsalás gyanújába került vállalkozásnak nyújtott baráti, pénzügyi segítséget – tudta meg lapunk. Gyurcsány és Botka László ügyvédje, Czeglédy Csaba kezes volt az ügyletben.

Gyurcsány-Dobrev
A szerződést Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára írta alá (Fotó: MH)

Tavaly február 25-én a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vagyonkezelésre szakosodott cége, az Altus Portfólió Korlátolt Felelősségű Társaság 255 ezer euró összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt.-nek. A kölcsönvevő cég igazgatósági elnöke, vagyis Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc és Botka László, valamint két „demokratikus párt”, az MSZP és a Demokratikus Koalíció ügyvédje az ügyletben információink szerint készfizető kezességet is vállalt. A kölcsönszerződést, amelynek lejárati ideje 2016. április 30. volt, a kölcsönadó részéről Dobrev Klára vezérigazgató, Gyurcsány felesége írta alá. A szerződésben a kamatot az aktuális jegybanki alapkamat mértékében határozták meg, ezenfelül a kölcsönvevőnek 4800 eurót kellett fizetnie.

A kölcsönadó cégről, az Altus Portfólió Kft.-ről azt kell tudni, hogy 2015. február 18-án cégjogi átalakulással jött létre az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. jogutódjaként. Alapítása az Európai Bizottság (EB) megbízásaival állt összefüggésben, az Altus ugyanis kétszer négyszázezer eurós megbízást kapott uniós kohéziós pénzek felhasználásának ellenőrzésére. Az első csomagot egy tizenegy cégből álló konzorcium vezetőjeként kapta az Altus, a másodikat pedig 2015 decemberében Lengyelország egyes projektjeinek a vizsgálatára. A cég profiltisztítására azért lehetett szükség, mert a kétes üzleti múltú Altusszal szemben a Legfőbb Ügyészség a közérdek sérelme miatt több pert is indított, ám ezek „elévülés” miatt zátonyra futottak.

A balatonőszödi kormányüdülőben megszerzett villa gázszámlája kapcsán pedig büntetőeljárás is folyt, ám féléves nyomozás után megszüntették az eljárást.

Az új cég viszont már „tisztán” állhatott az EB szolgálatára. Nyilván csak véletlen egybeesésről lehetett szó akkor, amikor a Humán Operátorral megkötött kölcsönszerződést nem sokkal azután írták alá, hogy az Európai Bizottság újabb négyszázezer eurós megrendelést adott az Altusnak. Az viszont nehezen érthető, hogy egy rövid lejáratú, a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló kölcsön pénznemeként miért a közös európai valutát használták, amikor az iskolaszövetkezetek diákmunkásait forintban kellett Czeglédyéknek fizetniük.