Belföld

Gyorsítanának a szakorvosok a béremelésen

Előrébb hozná a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete az átfogó egészségügyi béremelések második, jövő év novemberére tervezett ütemét.

A szervezet szerint ezzel megnyugtatóan rendeződne azoknak a szakorvosoknak a helyzete, akik a fizetésemelési programmal anyagilag mégis rosszabb helyzetbe kerültek.

Bár üdvözli a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz), hogy az egészségügyi béremeléssel kapcsolatos problémát felsőbb szinteken is elismerték, a legkönnyebb, de egyben az egyik legrosszabb választásnak tartják az arra kínált megoldást – írja közleményében a szervezet. Ahogyan lapunk is közölte, az idei egészségügyi béremelés hátrányosan érintette azokat a szakorvosokat, akik korábban részesültek a frissen végzett szakorvosok támogatásában. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a béremelések miatt a korábban nekik járó kedvezmény megszűnésével mintegy ötszáz szakorvos havi fix bevétele csökkent. Miután ez kiderült, az egészségügyi államtitkárság jelezte: azok, akik 2016. szeptember 1-je előtt kaptak fiatal szakorvosoknak járó többletet, a jövőben dönthetnek arról, a támogatást vagy az általános alapbéremelést választják a 2017 novemberében esedékes második béremelési lépcsőig.

A Reszasz álláspontja azonban az, hogy a megoldás nem a választás lehetőségének felkínálása, hanem a fizetésemelések második ütemének előre hozása 2017. január 1-jére. „Ezzel a lépéssel megoldódna azoknak a gondja, akik a fiatal szakorvosoknak járó támogatás megszűnése miatt károsultak, hiszen nettó százezer forint veszteséget pótolna a béremelés két lépcsője. Ezentúl a rezidensképzés alatt ösztöndíjban és hiányszakmapótlékban egyaránt részesültek problémája is megszűnne, mivel százezer és ötvenezer forint veszteséget pótolna a béremelés két lépcsője” – olvasható a közleményben. Hozzáteszik, a javasolt intézkedés, vagyis az emelés második lépcsőjének előrehozatala valamelyest rendezné azon sürgősségi szakorvosok helyzetét is, akik korábban kétszázezer forint értékben kaptak Gábor Aurél-ösztöndíjat, ám a béremelés által ők is némileg rosszabbul jártak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom