Belföld

Gyorsan teljesített célkitűzés

Már majdnem mindegyik négyéves gyermek részt vesz óvodai nevelésben, sokkal több a férőhely és a pedagógus is

Egyre többen járnak óvodába, hazánk már teljesítette is az Európai Unió által 2020-ra kitűzött célt – tudatta lapunkkal Rétvári Bence államtitkár, hozzáfűzve, ez leginkább a hátrányos helyzetű gyermekek számára fontos. Tízezres nagyságrendben valósulnak meg a napközbeni gyermekellátás férőhelyeinek bővítését célzó fejlesztések.

Magyarország már teljesítette az Európai Unió által 2020-ra kitűzött célt, vagyis azt, hogy a négyéves korú gyermekek legalább kilencvenöt százaléka vegyen részt az óvodai nevelésben – mondta lapunknak nyilatkozva Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Felidézte, 2010-ben még kevesebb, mint kilencvenhárom százalék volt ez az arány. A kötelező óvodáztatásról szóló korábbi, 2015 szeptemberétől hatályos intézkedés eredményeként még nagyobb, csaknem tízszázalékos a növekedés a háromévesek korosztályában, akiknek a hetvenöt százaléka naponta háromszor ingyenesen étkezik – közölte az államtitkár.

Rétvári kifejtette továbbá azt is, hogy tízezres nagyságrendben valósult, illetve valósul meg új férőhelyek létesítése, és fontos körülmény, hogy immár ezeregyszázhatvanhéttel több pedagógus dolgozik óvodákban, mint hét évvel ezelőtt.

Szerinte mindez abba az irányba mutat, illetve azt a célt szolgálja, hogy az iskolákban már ne legyenek akkora különbségek a gyermekek felkészültségében. Rámutatott: hosszú távon csak a tanulás jelenthet kitörési lehetőséget a szegénységből. Ha valaki hétévesen kezdi ledolgozni a hátrányos helyzetéből fakadó hátrányokat, nehezebben indul neki az iskolának. Ezek az intézkedések éppen ezt a helyzetet hivatottak kezelni – magyarázta az államtitkár.

Ide kapcsolódik, hogy az Emmi korábbi tájékoztatása szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a bölcsődébe helyhiány miatt fel nem vettek száma, miközben az idén megvalósult a napközbeni gyermekellátás reformja, immár egyszerűbb feltételekkel is létrehozható ilyen intézmény.