Belföld

Gyermek- és idősbarát díjat is kapott Óbuda

Bús Balázs: térítésmentesen étkezik Budapest III. kerületében az óvodások negyvenöt százaléka, az ellátás a nyári szünetben is jár

A III. kerületben működteti pékségét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, ahol a rászorulók száz forintért vásárolhatnak egy kilogramm kenyeret. Erről, valamint az Óbudán működő gyermekétkezetési rendszerről és szociális ellátásról Bús Balázst, a városrész polgármesterét kérdeztük.

Bús Balázs 20151208
Bús Balázs, Óbuda polgármestere. Egy év, két rangos díj (Fotó: Csudai Sándor)

– A jövő évtől ismét kiterjeszti a kormány az ingyenes gyermekétkeztetés lehetőségét, Óbuda-Békásmegyeren viszont már évek óta működnek jó gyakorlatok. Hogyan segítik a rászorulók étkeztetését?

– Több mint tíz éve a kerület nemcsak év közben, hanem nyáron is támogatja a rászorulókat, csak a gyermekeknek tavaly tizenötezer adag ételt osztottak ki, amelyet ötszázötvenen vettek igénybe. Három éve nemcsak a nyári, minden iskolai szünetben megoldottuk, hogy akinek szüksége van rá, térítésmentesen jusson ételhez. Ezenkívül támogatunk minden közétkeztetési intézményt, illetve a szociálisan rászorulók esetében negyven-hatvan százalékos étkezési kedvezményt biztosítunk. Összességében az óvodás gyerekek negyvenöt százaléka étkezik térítésmentesen, valamint minden közétkeztetésben részt vevő III. kerületi gyermek térítési díjához hozzájárulunk, hiszen évek óta átvállaljuk a szolgáltatók kínálta nyersanyagárak húsz százalékát. Ebben az évben a kerület háromszázhúszmillió forintot költött e célra, jövőre ez a keret további száztízmillió forinttal bővül. Együttműködünk egyébként civil szervezetekkel és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal is, amelyek az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ segítségével az év folyamán több mint ezer kenyérbérletet osztottak szét a rászorulók között.

– Pontosan hogyan kell elképzelni a kenyérbérlet rendszerét?

– A szeretetszolgálat saját pékséget üzemeltet Belső-Óbudán. Akik jogosultak a havonta kiadott bérletre, azok ebben az üzletben egy hónapon át száz forintért vásárolhatnak egy kiló kenyeret. A kedvezményt folyamatosan lehet igényelni, minden, a kerületben bejelentett lakóhellyel rendelkező rászoruló csatlakozhat az akcióhoz.

– Díjazták is a kerületben megszervezett szociális tevékenységet. Milyen elismerést kaptak?

– Az idén két díjat is kapott a kerület. Októberben az UNICEF nekünk ítélte Gyermekbarát Település díját, amelyet nemcsak az étkeztetés kialakításáért, hanem a jól kiépített gyermekvédelmi rendszerünkért is kaptunk meg. Két évvel ezelőtt létrehoztuk például Óbuda-Békásmegyer Ifjúsági Önkormányzatát, amellyel azóta is folyamatos az együttműködés. És az idén másodjára tüntettek ki bennünket az Idősbarát Önkormányzat címmel, s ezt a kerületi szociális tevékenységünkért kaptuk.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom