Belföld

Gerinc, ami tart, hit, amely támaszt nyújt, múlt, amely erőt ad

Kriston István: Azt várjuk, hogy az altisztek munkájukat a magyar honvédekre jellemző szakmaisággal és büszkeséggel végezzék

Rendkívül fontos szerep hárul az altisztekre, hiszen ők jelentenek összekötő kapcsot a tisztek és a legénységi állomány között – mondta lapunknak Kriston István főtörzszászlós. A Magyar Honvédség vezénylő zászlósát abból az alkalomból kérdeztük, hogy július 26-án szombaton, Veszprémben tartják az altisztavatást. Kriston szerint a feladat, amelyre a leendő altisztek készülnek, nem könnyű, de megtisztelő hivatás.

Kriston István
Kriston István főtörzszászlós: A legjobb hallgató kardot kap (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Nemcsak a honvédség, de a magyarság számára is különleges helyszínen lesz az idei altisztavatás – mondta lapunknak Kriston István főtörzszászlós. A Magyar Honvédség vezénylő zászlósa kiemelte, hogy kis híján kilencven esztendeje, 1924. november 15-én, Veszprémben indult a jutasi altisztek intézeti képzése, így az állomány innen eredezteti új típusú történelmét. Kiderült, hogy az esemény más szempontból is kilóg a sorból, hiszen a Magyar Honvédség fennállása óta első alkalommal vezényel altiszt ilyen magas szintű rendezvényt. A szerencsés kiválasztott Soós Lajos törzszászlós, az MH Altiszti Akadémia vezénylő zászlósa lett.

„A feladat, amelyre a frissen végzett fiatalemberek készülnek, korántsem könnyű, ám annál megtisztelőbb hivatást takar – mondta a vezénylő zászlós. – Nehéz, mert elhivatottságot, fegyelmet, önzetlenséget és odaadást kíván művelőjétől, de megtisztelő is egyben, hiszen művelői történelmi tradícióink és értékeink fontosságát viszik tovább.” Kriston István aláhúzta, a hallgatóktól parancsnokaik azt várják, hogy munkájukat a magyar honvédekre jellemző szakmaisággal és büszkeséggel végezzék kijelölt állomáshelyükön.

Idén először hangzik föl az Altiszti hitvallás, amelyet a honvédség vezető altiszti kara állított össze az őt jellemző értékrend alapján – mondta Kriston István. A veszprémi esemény azért is fontos állomás, mert most végeznek az első új típusú kétéves iskolarendszerű altisztképzésben részt vevő hallgatók. A főtörzszászlós utalt arra is, korábban minden esztendőben egyetlen, kiválóan végzett altisztjelölt kaphatta meg a Honvéd Vezérkar főnöke és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület által alapított, Kéri Kálmán vezérezredesről elnevezett dísztőrt tanulmányai elismeréséül. Ez idén sem lesz másként, ám hagyományteremtő céllal ez kiegészül azzal, hogy a kétéves iskolarendszerű képzésben kiválóan végzett honvéd altisztjelölt Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke által adományozott altiszti kardot kap. Úgy fogalmazott, az altiszti kar a hadsereg gerince, ők biztosítják a mindennapi feladatok elvégzését. A honvédségnél jelenleg csaknem nyolcezer ilyen beosztású katona szolgál.

Ugyancsak a szombati veszprémi ünnepséghez köthető, hogy ott debütál az altiszti induló úgynevezett énekelt változata. A muzsikát Márki Sándor törzszászlós, a MH 86. Szolnoki Helikopterbázis állományában szolgáló katonazenész, míg az ének szövegét Csizmadia Zsolt ezredes főkarmester, valamint a honvédség vezető altiszti kara közösen jegyzi. Az altisztek rendkívül fontos részei a rendszernek, hiszen összekötő kapcsot jelentenek a tisztek és a legénységi állomány között – húzta alá Kriston István. Mint utalt rá, fő tevékenységük a kisalegységek közvetlen vezetésében, kiképzésében és nevelésében, továbbá a bonyolult technikai rendszerek üzemeltetésében érhető tetten, ám a szó klasszikus értelmében nem helyettesei a tiszteknek, akik más hatásköri és felelősségi kategóriába tartoznak. A főtörzszászlós hozzátette, a honvédségre váró követelményeknek csak egy kiválóan elhivatott, tenni akaró hadsereg képes megfelelni.
Szombaton Veszprémben harminckét nappali iskolarendszerű hivatásos és hetvennégy tanfolyami képzésben sikeres vizsgát tett, szerződéses legénységi állományú katona tesz ünnepélyes altiszti esküt, és kötelezi el magát a haza fegyveres védelme iránt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom