Belföld

Fürst ismét bíróság elé áll

A szaunát és a masszázskádat is eltulajdonította

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, adócsalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség F. György és huszonhárom társa ellen – közölte lapunk megkeresésére a vádhatóság szóvivője.

Bagoly Bettina elmondta, a vádirat lényege szerint a Fővárosi Önkormányzatok Társulása az érintett önkormányza­tok parkolási rendszerének üzemeltetésére kötött szerződést a Centrum Parkoló Kft.-vel. A Centrum Parkoló alvállalkozókat vont be, és az üzemeltetés hatékonyabbá tétele címén az alvállalkozók is újabb alvállalkozókat vettek igénybe. A vád szerint azonban a kiszervezett tevékenységek és megrendelt szolgáltatások gazdaságilag minden esetben indokolatlanok és hátrányosak voltak. Ennek következtében a vádlottak 2006 és 2011 között hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az érdekeltségi körükbe tartozó társaságoknak.

Ezen túlmenően egyes vádlottak a parkoló automaták takarítására és az útburkolati jelek felfestésére adott vállalkozói szerződésekhez kapcsolódóan fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki az adóalap jogosulatlan csökkentése érdekében – tudtuk meg Bagoly Bettinától.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott, F. György a Centrum Parkoló Kft. ügyvezetőjeként eljárva 2010 februárjában egy XIV. kerületi irodaház felújítására kötött vállalkozási szerződést a vádban szereplő céggel. A szerződésben foglaltakkal szemben azonban az I. rendű vádlott az irodaház részére a cég által megvásárolt ingóságokat – a szaunát és a masszázskádat – a saját, III. kerületi lakásába szállíttatta, és ott be is építette, azokat eltulajdonította. Az elkövetési érték az ingóságoknál csaknem másfél millió forint.

Fürst György 2006-ig Terézváros vagyongazdálkodásért felelős szocia­lista alpolgármestere volt, s Verók István polgármester halálát köve­tően elsőrendű vádlottja lett a VI. kerület Andrássy út 47. és 3. eladása
miatt hűtlen kezelés vádjával folyó büntetőeljárásoknak.