Belföld

Fotózhatók a rendőrök

Döntött a Kúria

Megsemmisítette tegnap a Kúria azt a korábbi jogegységi határozatát, amely szerint csak a beleegyezésükkel lehetett felismerhető fotót közölni a közterületen intézkedő rendőrökről.

Kúria
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A legfőbb bírói fórum ülése után Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője elmondta, hogy a 2012-ben hozott határozat megsemmisítésére az új polgári törvénykönyv szabályai és egy, a jogegységi döntéssel ellentétes tavaly őszi alkotmánybírósági határozat miatt volt szükség. Az Alkotmánybíróság egy tavalyi egyéni beadvány alapján meghozott határozatában ugyanis kimondta, hogy csak nagyon indokolt esetben kell kitakarni a rendőrök arcát a tudósításokban. Ilyen helyzet lehet, ha egy rendőr megsebesül, vagy rajta kívül álló okok miatt megalázó helyzetbe kerül, valamint sérülnek a személyiségi jogai.

A most elfogadott jogegységi határozat tulajdonképpen az AB döntéséhez igazodik, ezzel együtt a Kúria nem adott világos iránymutatást, hogy kell kezelni az ilyen szituáció­kat. Nincs egyértelmű jogi helyzet, hogy ha a rendőrök biztosítanak egy rendezvényt, akkor a róluk szóló tudósításban ki kell-e takarni az arcukat – mondta a szóvivő, aki azt valószínűsítette, hogy az alkotmánybírósági vizsgálat tárgyát is képező tömegrendezvény esetében a bíróságok is elfogadják, hogy nincs szükség kitakarásra.

Ugyanakkor a felvételek készítése során figyelemmel kell lenni nem csupán a közfeladat ellátásával kapcsolatos tevékenységére, hanem a magánérdekekre is – mondta a szóvivő. Utalt arra, hogy a közszereplő fogalma nem tisztázott, és az AB értelmezése szerint a rendőr sem válik közszereplővé pusztán attól, hogy közfeladatot lát el. A bírói gyakorlat feladata lesz kialakítani azokat az elveket, amelyek nyomán talán valamelyest tisztul a kép – fogalmazott Simonné Gombos Katalin, hozzátéve, hogy a helyzet egyértelműsítésén jogalkotási lépések is segítenének. A Kúria ezzel lezárta a kérdést, és csak akkor tér vissza a problémára, ha a bírói ítéletek jogbizonytalanságot okoznak, vagy nem alakul ki egyértelmű gyakorlat. A szóvivő közölte azt is, hogy a korábbi jogegységi döntést a bíróságok már nem alkalmazhatják, de az újnak sincs visszaható hatálya. A bírók az adott esetekről döntenek.