Belföld

Forró őszre, zavargásokra készül a Soros-hálózat

Erőszakos akciókra, ülősztrájkra, közterületek elfoglalására is szükség van – véli a csapat

A polgári engedetlenségre készülnek, akár erőszakba is hajló akciókra kormányellenes mozgalmárok, több nyilatkozat és különböző előkészítő rendezvény is erre utal.


Bár az ellenzéki pártok szerint ilyesmiről nincs szó, számos nyilatkozat és program utal arra, hogy parlamenten kívüli formációk, úgymond, forró őszre készülnek. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke is elmondta a napokban, akár utcai zavargásokra is lehet számítani a kormányellenes erők részéről. Németh meg is nevezte Gulyás Márton mozgalmárt, Vágó Gábor „korrupcióellenes aktivistát” és Schilling Árpádot, a Krétakör volt vezetőjét, akik biztosan részt vennének ilyesmiben.

„Ha a kormány ősszel sem tér jobb belátásra, akkor olyan szinten fogjuk felbontani az együttműködést az államhatalommal. Fel kell készülni a blokádokra, épületfoglalásokra, élőláncra” – erről Gulyás értekezett korábban, majd az általa a választási rendszer igazságosabbá tétele érdekében indított mozgalom kapcsán előrevetítette: október 23. után „kérésünk követeléssé fog változni, és ennek nyomatékosításához erőszakmentes, polgári engedetlenségi mozgalmat indítunk. Olyan akciókban nyilvánul meg például, mint az ülősztrájk, az élőlánc vagy a közterületek elfoglalása.”

Vágó, aki korábban, még az LMP-ben is próbálkozott hasonlóval, egy alkalommal arról értekezett, a „magyar tüntetési kultúrának is kellene fejlődnie, jóval több olyan performatív eseményre lenne szükség, ahol a korlátozott erőszak jelen van”. Ezeknek az akcióknak szerinte szimbolizálniuk kell a bennük rejlő dühöt, például „amikor bedobálták klaviatúrával a Fidesz-székház ablakát”. Nem rejtette véka alá azt sem, úgy véli, ilyen szimbolikus, „kvázi erőszakos akciókra van szükség”.

Mások mellett a nyári melegfelvonuláson a Szent Jobb-körmenet megzavarásának lehetőségére utaló Schilling Árpád is beszélt arról, „törvényes eszközökkel nem lehet jobb belátásra késztetni a kormányt, ezért van bennünk valamiféle határátlépési vágy”.

Az érintettek és a velük szimpatizálók ezeket úgy magyarázták, hogy polgári engedetlenségi akciókról van szó, a Fidesz maga akar zavargásokat gerjeszteni. Szán­thó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója lapunknak nyilatkozva felvetette, az ellenzék, mivel csekély esélye van demokratikus úton választást nyerni, különböző eszközökkel magát a voksolást próbálhatja meg „széttrollkodni, botrányba fullasztani”.
Mindez tudatosan megtervezett folyamatba illeszkedhet. Soros György egy korábbi véleménycikkében, a Project Syndicate nevű lapban értekezett arról, hogy a nyílt társadalmak megőrzéséhez nem elég a jogállamban bízni: ki kell állni azért, amiben hisznek. „A CEU és az alapítványaim támogatottjai ezt teszik. A létük a tét” – fogalmazott.

Az előkészületek során képzéseket, konferenciákat, gyakorlatokat tartottak, illetve tartanak a témában. Júliusban a Soros által támogatott Eötvös Károly Intézetben szerveztek erről tanácskozást, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közreműködésével, erőszakmentes ellenállásról és persze a polgári engedetlenség jogi megítéléséről. Elhangzott: a törvény megsértése esetén a személy tettei és döntései mögötti erkölcsi megfontolásokat is figyelembe kell venni. Előzőleg a Párbeszéd tartott hasonló jellegű vitaestet, „Ellenállás, engedetlenség – Erőszak nélkül?” címmel. Gulyás maga is bevallotta, vannak képzéseik, az akciók lehetséges következményei kapcsán pedig bevallotta: pont az a „lényege a polgári engedetlenségi mozgalomnak, hogyha egyetlenegy ember csinálja, akkor azzal szemben lehetséges büntetőjogi eszközökkel eljárni”. Ezért kell hozzá csapat.

Ismeretes, Hillary Clinton „hőse és mentora”, a néhai Saul Alinsky közösségszervező vázolt fel olyan módszereket, amelyek alkalmasak egy kormány megbuktatására választások nélkül is, ha annak politikája nem illeszkedik a liberális elvárásokhoz. A módszer központi eleme a provokáció, majd annak következményeként az „áldozattá válás”. Erre is számos példát láthattunk az elmúlt időszakban, elég csak Gulyás festékpatronos akciójára gondolni a Sándor-palotánál.


Betörtek az Origóba Gulyás Mártonék

Gulyás Márton hivatásos ellenzéki aktivista és az általa alapított Közös Ország Mozgalom több tagja be akart törni a Ripost, majd ezt követően az Origo szerkesztőségébe is. Az Origóban péntek este tizenegy óra körül érkeztek meg, ám akciójuk meghiúsult, mert a biztonsági őr nem méltányolta a látogatás időpontját. Közel egy óráig mászkáltak engedély nélkül az épületben, majd a falakat összerondították, propagandaplakátokat tettek ki.
(LR)