Belföld

Formálódnak a kismamák szövetkezetei

Rétvári Bence: A kisgyermekekkel otthon lévő szülők speciális élethelyzetben vannak,sokan közülük tudnának és szeretnének munkát vállalni abban a néhány órában, napban, amikor szabaddá tudják tenni magukat a gyermeknevelés mellett

Többségében még mindig a nők maradnak otthon Magyarországon újszülött gyermekükkel, ennek ellenére a tervek szerint az akár már jövőre megalakuló kismama-szövetkezetekbe férfiak is beléphetnek. A humántárca egyik írásbeli válasza szerint a következő időszakban dolgozzák ki ehhez a jogszabályi feltételeket.

kismama 20180827
Az új foglalkoztatási forma lehetővé teszi azt is, hogy a kismamák rugalmas munkaidőben,  az otthonukban végezhessenek munkát (Fotó: Katona László)

Az elmúlt évek átlagadatai azt mutatják, hogy a gyedet a férfiak hat-, a nők kilencvennégy százaléka, a gyest pedig a férfiak öt-, a nők kilencvenöt százaléka veszi igénybe – olvasható Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára írásbeli válaszában, amelyben Ungár Péter LMP-s képviselő kérdésére reagált. Az ellenzéki politikus azt szerette volna megtudni, „hogyan készíti elő az Emmi a kismama-szövetkezetek létrehozását?”

Ismert, hogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár még július végén bejelentette, kismama-szövetkezetek alakulhatnak akár már jövő év elejétől. A kezdeményezéssel a kormány segítené a babával otthon lévőket visszalépni a munka világába. Érdekesség, hogy a tervek szerint ezekbe a kismama-szövetkezetekbe férfiak is beléphetnek majd. Rétvári Bence válaszában kifejtette, a nyugdíjas-szövetkezetek remek lehetőséget biztosítanak a még dolgozni akaró és tudó idős emberek számára, ráadásul az így szerzett jövedelem kedvező adózású, és mellette a nyugdíj teljes összege is megmarad. Mára elmondható – folytatta –, hogy a nyugdíjas-szövetkezetek minden megyében létrejöttek, így ez a foglalkoztatási forma országos szinten gyakorlatilag minden nyugdíjas ember számára elérhetővé vált.

Az államtitkár szerint azonban a kisgyermekkel otthon lévő szülők speciális élethelyzetben vannak, „sokan közülük tudnának és szeretnének munkát vállalni abban a néhány órában, napban, amikor szabaddá tudják tenni magukat a gyermeknevelés mellett”. Közölte, az új típusú kismama-szövetkezeti forma rugalmas munkavállalási lehetőséget kínálna a gyermekükkel otthon lévők részére, ami lehetővé tenné fokozatos visszatérésüket a munkaerőpiacra. „A jogszabályi feltételek kidolgozása a következő időszak feladata” – fogalmazott Rétvári Bence. Felidézte ugyanakkor, hogy az elmúlt években számos intézkedést hoztak, amelyek egyértelműen a kismamák, illetve a kisgyermeket nevelő családok megerősödését szolgálták, erre példa a gyed extra és a diplomás gyed bevezetése, a diákhitel elengedése – ha a tartozással rendelkező édesanya harmadik vagy további gyermeke is megszületett –, illetve a családbarát adó- és járulékkedvezmények.