Belföld

Folytatódnak a baloldali politikusok büntetőügyei

Simon Gábor perében áprilisban lehet újabb tárgyalás, Hunvald György elölről kezdett ügyében még nem tűztek ki határnapot, Czeglédy Csaba ellen folyik a nyomozás

Több volt szocialista politikus ellen indított büntetőeljárás is folytatódik a közeljövőben. Hunvald Györgytől Czeglédy Csabán át Simon Gáborig tart a sor.

Simon-Gábor
Simon Gábor még 2014-ben szocialista divatot teremtett a költségvetési csalással (Fotó: Hegedüs Róbert)

Május 24-én folytatódik a Fővárosi Törvényszéken annak a költségvetési csalás kísérletével vádolt férfinak a büntetőpere, aki az április elejei tárgyalásán Botka László MSZP-s politikus, szegedi polgármester megvesztegetéséről beszélt. F. Attila az ügyészség szerint a pécsi ingatlanügyletek kapcsán kétszázmilliós költségvetési csalást követett el a 2000-es évek második felében. A vádlott vallomásában olyan beruházásról beszélt, amely megrekedt, de 2004-ben Botka és Toller László – azóta elhunyt – akkori pécsi szocialista polgármester „kézbe vette” az ügyet. A projekt előmozdításának egyik feltétele volt, hogy fizessenek a két szocialista politikusnak kétszázötvenmillió forintot.

Botka László a szegedi parkolási botrányban is érintett lehet, igaz, csak tanúként hallgatták meg. Az ügyészség hűtlen kezelés miatt emelt vádat a szegedi önkormányzat baloldali alpolgármestere és társai ellen, mert 2008-tól 2012-ig több tízmillió forint értékben adtak ki ingyenes éves parkolóbérleteket önkormányzati képviselőknek, hivatalnokoknak és családtagjaiknak. Ahogy lapunk először számolt be róla, tavaly decemberben újraindult a nyomozás a szegedi Mars-téri piac ledózerolt ingatlanjai ügyében. Az ügy lényege, hogy a Botka-féle városvezetés karhatalmi segítséggel jogerős határozatok nélkül dózeroltatott el ingatlanokat.

Az MSZP és a DK háziügyvédje, Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint az előzetesben lévő Czeglédy vezetésével létrejött diákmunka-közvetítéssel foglalkozó bűnszervezet 2011 és 2017 között több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az ügyészség hamis tanúzás gyanújával is folytat eljárást a szocialista politikus cégének 2006-os üzletrészvásárlásával kapcsolatban.

A Soros-hálózatban edződött aktivista, Szendrő-Németh Tamás, és Mécs Imre egykori SZDSZ-es és MSZP-s országgyűlési képviselő vállalta, védőbeszédet tart a 6,3 milliárdos áfacsalásért előzetesben lévő Czeglédy mellett a szombathelyi közgyűlés előtt csütörtökön – írta meg a PestiSracok.hu hétfőn. Úgy tűnik, ismét mozgósít a baloldali hálózat Botka és Gyurcsány ügyvédjének védelmében, aki mai napig az MSZP, a DK és az Együtt közös önkormányzati képviselője.

Március elején a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki az Andrássy úti paloták eladása kapcsán indult büntetőeljárásban azokat a terézvárosi szocia­lista és szabad demokrata képviselőket, akik közül Hatvani Csaba jelenleg is tagja a képviselő-testületnek. A táblabíróság az ügy fővádlottját, a volt MSZP-s alpolgármestert, Fürst Györgyöt felfüggesztett börtönre ítélte, de Fürst nem lélegezhet fel, további két ügyben gyanúsított, illetve vádlott. A rendőrség közben hét terézvárosi ingatlan ügyében újraindította a nyomozást.

Erzsébetváros egykori, egyszer már börtönbüntetésre ítélt szocia­lista polgármesterének, Hunvald Györgynek egy ideig még várnia kell ügye befejezésére. Az ingatlanok áron aluli eladása és fiktív tanácsadói szerződések miatt is perbe fogott volt MSZP-s városvezetőnek 2016-ban az ügyészség perújítási kezdeményezése nyomán kellett újra bíróság elé állnia, ám az eljárást vezető bíró januárban váratlanul lemondott posztjáról. Hunvald hiába töltött börtönben több évet, ha bűnösnek találják, újra vissza kell vonulnia a rács mögé. Ügyében még nem tűztek ki új tárgyalást.

A költségvetési csalás mellett hamis magánokirat felhasználásának vétségével, s felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolt Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének büntetőpere feltehetően ebben a hónapban folytatódik. A vád szerint Simon Gábor több száz millió forintnyi, ismeretlen forrású eurót parkoltatott külföldi bankszámlákon, de ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában.


Kémper: fellebbezést nyújtott be az ügyészség

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kémperben, mert álláspontja szerint megkérdőjelezhető a tavaly szeptemberben hozott jogerős ítélet – írta a Magyar Idők. A kérelmet a Legfőbb Ügyészség képviseli a Kúria előtt. A bíróság akár új eljárásra is kötelezheti a Fővárosi Ítélőtáblát, amely tavaly szeptember 25-én mentette fel jogerősen a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, Galambos Lajost, utódját, Laborc Sándort, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt és P. László cégvezetőt a kémkedés és bűnpártolás vádja alól. Galambos egy másik ügyben is érintett, az Egymásért, Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódó büntetőeljárásban az NBH volt főigazgatóját első fokon folytatólagosan elkövetett vesztegetésért és államtitoksértésért öt évre ítélték, valamint nyolc évre a közügyektől is eltiltották. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azonban fellebbezésében sokkal súlyosabb büntetés kiszabását kérte a Fővárosi Ítélőtáblától.