Belföld

Folyamatosan bővülő honvédelmi oktatás

Több mint kétszáz hallgatóval kötött már szerződést a hadkiegészítő parancsnokság a tartalékos tiszti felkészítésre

Debrecen után hamarosan egy újabb honvédségi szakközépiskola alakulhat Hódmezővásárhelyen, és a kadétképzés is több helyszínen érhető már el, mint korábban – mondta lapunknak Takács Attila dandártábornok. Beszélt arról is, hogy a területvédelmi tartalékos rendszer segíthet elmélyíteni a fiatalok szociális érzékét.

– Eddig kétszáztíz egyetemistával kötöttünk szerződést, akik az alapkiképzést követően a tartalékos tiszti felkészítésen vesznek majd rész – tájékoztatta lapunkat Takács Attila dandártábornok. A Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságának vezetője közölte: ezzel a lépéssel a járási területvédelmi tartalékos századok parancsnoki állományát kívánják feltölteni. A tábornok úgy látja, hogy a mai fiatalok sok időt töltenek a virtuális térben, a fizikai és lelki fejlődésük viszont némileg háttérbe szorul. Ezt sok szülő is érzékeli, talán ezért is egyre népszerűbb a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Debrecenben, és ide sorolható a kadétképzés is, amely a korábbi kettő helyett az idei tanévben már öt helyszínen érhető el. Takács Attila felidézte, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter a közelmúltban arról beszélt: hamarosan egy újabb szakközépiskola alakulhat Hódmezővásárhelyen.

A parancsnok elmondta, hogy a toborzás nehéz folyamat, és a legjobb „propagandisták” a nagyszülők, rájuk a kamaszok általában jobban hallgatnak, mint a szüleikre. A család nevelőszerepét ugyanakkor egyetlen intézmény, így a honvédség sem képes átvenni, arra azonban igenis alkalmas, hogy az alapokra ráerősítsen és a már meglévő értékrendet tovább csiszolja – jegyezte meg Takács Attila. A honvédségben elérhető beosztások megfelelőit a polgári életben is megtalálhatjuk, így például egy világcég gépészmérnöke a seregben tartalékosként szolgáló üzemmérnöknek felel meg, javító szakaszparancsnoki beosztásban – folytatta a tábornok. Minden polgári munkakör beazonosítható a katonai beosztások rendszerében, és erre létezik egy eligazító táblázat is – tette hozzá.

Takács Attila beszélt arról is, hogy bár a sorkatonai rendszernek bőven voltak hibái, de az kétségbevonhatatlan tény, hogy jelentősen hozzájárult a fiatalok szociális érzékének fejlesztéséhez. Azzal ugyanis, hogy a szerényebb lehetőséggel bírók összekerültek a jobb közegből származó kortársaikkal, óhatatlanul kialakult egyfajta kölcsönös ismeret, és ami talán ennél is fontosabb, tisztelet a másik iránt. A területvédelmi tartalékos rendszer ugyan ezt nem képes teljes egészében pótolni, de abban mindenképpen segíthet, hogy az egy csapatba integrálódó emberek nyissanak egymás irányába, ezzel is növelve a kötődést szűkebb pátriájukhoz és végső soron a hazájukhoz – magyarázta a tábornok.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom