Belföld

Fokozatváltás a felsőoktatásban

Új koncepció készült az egyetemi képzéshez

Elkészült a Fokozatváltás a felsőoktatásban című új felsőoktatási koncepció, amiről keddi ülésén tárgyalt a Felsőoktatási Kerekasztal. Palkovics László, az EMMI államtitkára szerint a dokumentum a következő tizenöt év legfontosabb feladatait és céljait határozza meg.

Palkovics László és Parragh László Felsőoktatási Kerekasztal
Parragh László és Palkovics László (Fotó: Mohai Balázs, MTI)

A felsőoktatási államtitkár kijelentette, a koncepció öt fő irányvonalat rögzít, a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazodó képzési struktúrát, együttműködést és versenyhelyzet kialakítását a felsőoktatásban, valamint az akadémiai értékeket megjelenítő, tudományos kiválóságon alapuló világszínvonalú felsőoktatás megteremtését. A dokumentum ezen kívül kitér a magyar gazdaság innovációs képességét biztosító egyetemi kutatás-fejlesztés és innovációs háttér kialakítására, illetve ezen célokhoz igazodó intézményrendszer létrehozására.

Palkovics László elmondta, november 5-ig várják a kerekasztal résztvevőitől a véleményeket, a dokumentum november 16-ig egészül ki az észrevételekkel. Az új dokumentum képezi az alapját annak az előterjesztésnek, amelyet decemberben benyújtanak a kormánynak. Értékelése szerint a felsőoktatás a magyar társadalom sikerágazata, ellátja feladatait, az elmúlt 25 évben kiszélesedtek a diploma megszerzésének lehetőségei. Szerkezeti változtatásra azonban szükség van. Az államtitkár elmondta, a munkaerő-piaci igények kielégítését, és hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar kutatás nemzetközi szinten is versenyképes legyen. Szeretnék a közvetlenül uniós forrásból támogatott projektek számát ötven százalékkal emelni. Palkovics László megerősítette: intézményt nem zárnak be sehol, de a szakokat át kell tekinteni. A koncepció alapján új képzési szerkezet és alapképzési típusok kialakítását tervezik, erősítenék a gyakorlatorientált képzéseket és bevezetik a duális képzési formát. Terveik szerint az általános felvételi pontszám 2016-tól 300-ra nő, a felvételhez emelt szintű érettségi kell majd.

A jó oktatási rendszer jó gazdaságot teremt

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta, az oktatás versenyképességi tényező, és ha jó az oktatás, az jó gazdaságot eredményez. A dokumentum szemléletváltást tükröz, remek helyzetfelmérést tartalmaz és hosszú távú célokat rögzít. Pozitívumként jelölte meg a teljesítményelvűséget, a felhasználóorientált szemléletet és a duális képzés felerősítését. Kitért arra, hogy más módon jelenik meg a szakiskola és a szakképző iskola, fontosnak tartotta a K+F és az innováció gazdasággal és oktatással való összekötését, a közösségi főiskolák megjelenítését.