Belföld

Fiktív iskolaszövetkezeteket kapott Bodajk Czeglédyéktől

Egy alapítványi iskola címével és jóhiszeműségével élt vissza a Fejér megyei kisvárosban a baloldal adócsalással gyanúsított házi ügyvédjének cégcsoportja

A Fejér megyei Bodajkot is bajba keverte a Czeglédy Csaba által vezetett cég, amely ezen a településen is fiktív iskolaszövetkezeteket „működtetett”. A költségvetési csalással gyanúsított szombathelyi MSZP-s frakcióvezetőről közben kiderült, hogy többször fordult pártja nevében adatigényléssel a Miniszterelnöki Kabinetirodához.

Domotor-Csaba
Dömötör: Etikátlanul járt el Czeglédy (Fotó: Nagy Balázs)

Bodajkon, a Petőfi Sándor utca 7. szám alatt 2015 februárjától áprilisáig hat iskolaszövetkezetet jegyeztek be. A település polgármesterétől megtudtuk, a fenti címen lévő ingatlan az önkormányzat tulajdona, ott bérlőként egy alapítványi iskola működik. Az iskola igazgatója lapunknak elmondta, 2015–ben egy székesfehérvári ügyvéd kereste fel, hogy egy iskolaszövetkezet számára keresnek székhelyet. „Jóhiszeműen felajánlottuk segítségünket, s kiadtuk a befogadói nyilatkozatot – mondta az igazgató. – Csodálkoztunk, hogy ezt követően nem jelentkezett senki, csak később az adóhatóságtól szálltak meg bennünket. Még az általunk aláírt papírt sem tudtuk odaadni a revizoroknak, mivel az ügyvéd másolatot sem hagyott nálunk.”

A befogadói nyilatkozattal aztán az ügyvéd hat iskolaszövetkezetet jegyeztetett be. Elsőként a már létező Student Work-öt, amely 2014-ben még egy másik székhelyen két és fél milliárd forintos nettó árbevételt ért el, 2015-ben pedig – már az új bodajki címen – 3,3 milliárd forintot. A Student Work 2015 júliusában került fel a száznyolcvan napon túli, százmillió forintot meghaladó adótartozással rendelkező gazdasági társaságok listájára, felszámolását pedig az idén márciusban rendelte el a cégbíróság. Az említett „bodajki” iskolaszövetkezet egyike azoknak a fiktív társaságoknak, amelyek alvállalkozói voltak a Humán Operátor Zrt.-nek, a diákokat a multinacionális vállalatoknak kikölcsönző cégnek, s amelynek igazgatósági elnöke Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi frakcióvezetője, akit több társával költségvetési csalás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság.

Etikátlannak és felháborítónak nevezte Dömötör Csaba tegnapi tájékoztatóján, hogy a szocialisták nevében egy „adóbűnöző” hivatkozik átláthatóságra és jár el közérdekű adatigénylések ügyében. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, tárcája gyors vizsgálatot végzett, amelyből az derült ki, hogy Czeglédy Csaba legalább három alkalommal járt el a szocialisták nevében közérdekű adatigénylések ügyében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom