Belföld

Fidesz: Soros pénzeli a bevándorlást

Szijjártó Péter szerint senki sem engedheti meg magának, hogy hazánkról olyan hangnemben beszéljen, mint a horvát kormányfő

Különböző szervezetek támogatása révén pénzzel segíti az illegális bevándorlást Soros György üzletember – állítja a Fidesz. A kormánypárt szerint ugyanakkor a visegrádi csoport európai politikai tényezővé válhat a schengeni határok védelme kapcsán, a horvát miniszterelnök eközben „összekeveri a börtönrácsot a kerítéssel”.

migránsok 20151012
A Soros-féle szervezetek arra buzdítják a migránsokat, ne működjenek együtt a hatóságokkal (Fotó: Csudai Sándor)

Soros György a hozzá köthető szervezetek segítségével mindent megtesz azért, hogy az illegális bevándorlók korlátlan számban érkezzenek Magyarországra – mondta szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP-s Hollik István. A képviselő példaként említette a Magyar Helsinki Bizottságot, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Migration Aid nevű szervezeteket. Rámutatott, a szintén az üzletemberhez kapcsolható Welcome to Europe szervezet adta ki azt a migránsokat segítő zsebkönyvet, amely arra buzdította a bevándorlókat, hogy ne működjenek együtt a magyar hatóságokkal, ne adjanak ujjlenyomatot. Hollik elfogadhatatlannak nevezte, hogy Soros arra buzdította Európát, minden egyes bevándorlónak fizessen évente 4,5 millió forintot, az ehhez szükséges forrást pedig hitelfelvételből fedezze. Ezek alapján nem lehet csodálkozni azon, hogy Soros György támadta Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz bevándorláspolitikáját – jegyezte meg Hollik, aki szerint a baloldal annak ellenére maradt bevándorláspárti, hogy a nemzeti konzultáció egyértelműen bebizonyította: a magyar emberek szerint meg kell védeni az országot.

A határsértők száma:
357 714 fő az idén,
15 122 fő pénteken és szombaton
Forrás: ORFK, a legfrissebb, október 10-i állapot

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a bevándorlás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a visegrádi csoport a schengeni külső határai védelme érdekében kötött határrendészeti együttműködésének köszönhetően európai politikai tényezővé válhat. Szombati tájékoztatóján kiemelte, ha a négyek meg tudják védeni schengeni határaikat, Európának is képesnek kell lennie a görög–török határ biztosítására. Németh úgy véli, ez a válság esélyt teremt egy közép-európai egyetértés és egység kialakulásának is. Emlékeztetett a V4-ek múlt heti találkozójára is, ahol a visegrádiak egyetértettek abban, szét kell választani a menekülteket és a bevándorlókat, támogatni kell a törökországi menekülttáborokat, közösen kell fellépni az embercsempészet ellen, továbbá ügyelni kell arra, hogy Ukrajna ne essen áldozatául a nemzetközi figyelem elterelődésének.

A hétvégén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette a horvát nagykövetet, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök egy interjúban ismét hazánkat és Orbán Viktor miniszterelnököt bírálta, és „Európa vakbelének” nevezte Magyarországot. Közleményében Szijjártó kijelentette: senki sem engedheti meg magának, hogy Magyarországról ilyen hangnemben beszéljen. Zoran Milanovic megsértette Magyarországot, a magyar embereket, ez a nyilatkozat „kulturálatlan, civilizálatlan, Európához nem méltó” – írta. A Fidesz szerint Milanovic nyilván a közelgő választások miatti aggodalmában „csapkod jobbra-balra szokásos bunkósbotjával”. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője közleményében kiemelte, Milanovic összekeveri a börtönrácsot a kerítéssel, gondolatmenetét pedig a tények a legkevésbé sem zavarták meg.