Belföld

Fidesz: Brüsszeli migránskártyával rendelkezett a Magyarországon elfogott szír férfi

Csak januárban 64 ezren kaptak ilyen kártyát

Brüsszel közvetve támogatja a terrorizmust a migránsoknak juttatott bankkártyával - hangoztatta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület keddi ülését követő sajtótájékoztatón.

Halász János kijelentette, felháborító információk jelentek meg arról a Magyarországon elfogott szír férfiről, akit azzal gyanúsítanak a hatóságok, hogy az Iszlám Állam tagjaként tömeges kivégzésekben vett részt: kiderült, hogy "brüsszeli migránskártyával" rendelkezett.  A kártyát 150 ezer forintnak megfelelő összeggel töltötték fel - tette hozzá, jelezve: a szír férfi is 150 ezer forintot vehetett fel egy ilyen kártyáról, ami felháborító.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a Fidesz már korábban jelezte, hogy az Európai Bizottság által működtetett migránskártya veszélyes, mert alkalmas lehet a terrorizmus finanszírozására is. Név nélküli, pénzzel feltöltött bankkártyákat osztogatnak, különösebb ellenőrzés nélkül migránsoknak - fűzte hozzá.

Halász János közlése szerint csak januárban 64 ezren kaptak ilyen kártyát. Ki tudja közöttük hány terrorizmussal gyanúsítható ember lehet? - tette fel a kérdést a fideszes képviselő. 

Álláspontja szerint mindez igazolja, hogy irányváltás szükséges a brüsszeli politikában, mert a mostani bevándorláspárti többség veszélybe sodorja az európai embereket, Európa biztonságát, és terrorizmust, állandó fenyegetést hoz a kontinensre.

Az Nemzetbiztosági Bizottság ülésén meghallgatták a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Információs Hivatal képviselőinek tájékoztatását.

Mirkóczki Ádám örvendetesnek nevezte, hogy a terrorizmussal gyanúsított szír férfinek nem sikerült a magyar hatóságok szűrőjén átmennie. Magyarország csupán tranzitállomás volt számára, a hatóságok továbbra is vizsgálják a kapcsolatrendszerét - fűzte hozzá.

Arról is szólt: az ülésen javasolta, hogy a bizottság támogassa, történjen meg a különböző státusszal Magyarországra érkező, nem magyar állampolgárok nemzetbiztonsági átvilágítása is. A kormánypárti többség leszavazta a javaslat tárgysorozatba vételét - mondta Mirkóczki Ádám.

Az ülésen az is kiderült, az Új-Zélandon tömeggyilkosságot elkövető férfi korábban ugyan járt Magyarországon, de csak néhány órát töltött Budapesten és nincs olyan információ, hogy magyar kapcsolatai lehettek - közölte a bizottsági elnök.