Belföld

Fidesz: Az MSZP megakadályozná a közvetlen választást

A Fidesz hamisnak tartja, hogy az MSZP szerint megszűnne a közvetlen választás Budapesten; a kormánypárt szerint az új választási rendszer lényege éppen az, hogy pártlisták helyett közvetlenül választanak polgármestereket és fővárosi képviselőket az emberek.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese reagálva az MSZP kezdeményezésére, kiemelte: a baloldali ellenzék hazudott, hiszen alig több mint egy éve azt ígérte, hogy soha többé nem vesz részt a Jobbikkal közös kezdeményezésben. Az Alkotmánybírósághoz ennek ellenére most olyan indítványt nyújtottak be, ahol MSZP-sek, LMP-sek, a korábbi baloldali összefogáshoz csatlakozott képviselők és jobbikosok együtt írtak alá - mutatott rá.

Az MSZP összegyűjtötte a parlamenti képviselők több mint negyedének aláírását, melynek segítségével kéri az Alkotmánybíróságot az önkormányzati törvény közelmúltban elfogadott, Fővárosi Közgyűlést érintő módosításainak eltörlésére.

A parlament törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke felvetette: noha a beadvány indoklásában a Fővárosi Közgyűlés tagjai közvetlen választásának megszűnésére hivatkoznak, a valóság ezzel szemben az, hogy ők éppen a közvetlen választást akarják megakadályozni akkor, amikor az eddigi pártlistás választást "sírják vissza". Gulyás Gergely leszögezte: az új rendszer lényege az, hogy a közvetlenül megválasztott polgármesterekre, illetve a közgyűlési tagokra egyidejűleg szavaznak a választópolgárok, ez pedig sokkal közvetlenebb.

A frakcióvezető-helyettes a baloldal tiltakozása mögött azt feltételezi, hogy ők is tudják: nincsenek olyan jelöltjeik a polgármesteri és fővárosi közgyűlési tisztségekre, akiket a választók közvetlenül megtisztelnének a bizalmukkal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom