Belföld

Feszültség a Mazsihiszben, távozik az országos főrabbi

Frölich Róbert váratlanul bejelentette lemondását, információink szerint vallási és politikai nézetkülönbségek egyaránt terhelték viszonyát a világi vezetéssel

Úgy tudjuk, a Jobbikhoz való közeledés megítélése is közrejátszhatott az országos főrabbi tegnapi lemondásában. A Mazsihisz szerint Frölich Róbert nem fogadta el a „változó világra nyitott” közösség építéséről szóló stratégiát.

Váratlanul lemondott tisztségéről Frölich Róbert országos főrabbi. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt években a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, azaz a Mazsihisz olyan irányba mozdult el – nem kismértékben a világi vezetés tudtával, támogatásával –, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit ő képviselt és képviselni akar a jövőben is. A Mazsihisz rövid közleményben reagált. Mint írták, közgyűlésük nemrég meghatározó többséggel erősítette meg az új stratégiát, amely a „változó világra nyitott, sokszínű magyar zsidó közösség építését célozza meg”. Márpedig a legfőbb döntéshozó testület határozatát mindenkinek tudomásul kell vennie. „Valljuk, a több mint százötven éves múltra visszatekintő magyar neológ mozgalom számára a hagyományok továbbvitele mellett az állandó megújulás az egyik legfőbb erény, ezen az úton, a megújulás és a befogadás útján kell továbbra is haladni” – közölték.

Úgy tudjuk, valójában több szinten is komoly feszültség bontakozott ki az elmúlt időszakban a világi vezetés és a rabbitestületben a konzervatívabb irányzathoz tartozó Frölich között részben az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem nemrégiben lefolytatott rektorválasztása kapcsán. Ezzel összefüggésben vallási kérdések eltérő megítélése is közrejátszott a főrabbi döntésében. Ennek lényege úgymond az, hogy Frölich nem nézte jó szemmel a Heisler-féle „nyitás politikáját”, egyik forrásunk megfogalmazása szerint a magyarországi zsidó liturgikus hagyománytól idegen reformterveket.

Hallottunk olyan véleményt is, hogy a főrabbinak gondja akadt a Radnóti Zoltán rabbi által fémjelzett, a Jobbikhoz való közeledést is magába foglaló tapogatózással. Ismert, Radnóti korábban interjút adott az Alfahír portálnak, ahogy az is kínos epizód volt a kampányban, amikor a hódmezővásárhelyi hitközségi elnök kiállt a Jobbik helyi képviselőjelöltje mellett. Úgy tudjuk, ez lehetett az utolsó csepp a pohárban az inkább baloldali pártok felé húzó vallási vezetőnél.

A feszültségek dacára Frölich marad a Dohány utcai zsinagóga élén, amelynek turisztikai gazdálkodása, illetve a vélelmezett visszásságok miatt a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezetője, a teljes Mazsihisz-vezetéssel szembeforduló Schwezoff Dávid régebben vizsgálatot indított. Sőt, leváltotta a főrabbit, akit később éppen Heislerék „segítettek vissza” a posztjára. Tovább bonyolítja a képet, hogy Schwezoff tegnap már sajnálkozását fejezte ki a lemondás kapcsán, hozzátéve, egyetért vele, hogy nem jó irányba halad a Mazsihisz.


Gratuláció Orbánnak a zsidóságtól

Az Európai Zsidó Szövetség gratulált Orbán Viktor átütő sikeréhez a választáson – tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Menachem Margolin rabbi a levélben kiemelte, a kormányfő elszánt védelmezője Izraelnek, és ezekben a viharos időkben szilárd pont számukra az előző ciklusban tanúsított elkötelezettsége a magyar zsidóság és annak öröksége mellett. Bíznak abban, hogy a magyarországi zsidó közösség és Izrael irányába tanúsított pozitív hozzáállás megmarad. Margolin úgy fogalmazott, Európa válaszúthoz érkezett. Magyarországon a zsidó közösség is teljes biztonságban él – erősítette meg Balog Zoltán, az Emmi vezetője, miután átadta a Scheiber Sándor-díjat Szalai Kálmánnak, a Tett és Védelem Alapítvány titkárának.