Belföld

Ferenc József és a magyarok kapcsolatai

Trónbitorlóból alkotmányos király címmel rendeztek konferenciát a forradalom bukását követő történelmi korszak kutatásairól

Fontos volt tudni, hogy Schratt Katalin hivatalos szerető éppen milyen viszonyban van Ferenc Józseffel, mert ha a kapcsolat momentán rossz volt, akkor nem volt tanácsos kérésekkel zaklatni az uralkodót – ez is kiderült tegnap a Veritas Történetkutató Intézet, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézete által szervezett, Trónbitorlóból alkotmányos király című konferencián.

történészi kutatások 20161214
Történészi kutatások új utakon. Szakály Sándor, Nagy Mariann, Makkai Béla és Kovács Vilmos (Fotó: Varga Imre)

A forradalom bukását követő, az egész országot magával ragadó passzív rezisztencia gyakorlatilag nem más, mint egy történelmi toposz – hangoztatta tegnap a várban, a hadimúzeum épületében Nagy Mariann, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense. A szakember a Veritas Történetkutató Intézet, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) és a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézete által szervezett, Trónbitorlóból alkotmányos király című konferencián aláhúzta, a hazai társadalom a történelemoktatás hiányosságai miatt sem ismeri pontosan, hogy mi zajlott le nálunk 1849-től az 1850-es évek közepéig-végéig.

Deák Ágnes és Papp József kutatásaiból ma már tudjuk, az úgynevezett Bach-huszárok, azaz a Lajtán túlról érkezett emberek átlagosan huszonöt százalékát tették ki a hajdani közigazgatásnak – fogalmazott Nagy Mariann. Beszélt arról is, az arányok természetesen területről területre változtak, de akadt nyolc olyan megye, ahol e mutató a tíz százalékot sem érte el. Utalt rá, a forráselemzések cáfolják a közkeletűen csak németesítésnek nevezett szándékot. Az egykori iratok világosan kimondják, törekedni kell, hogy a lakossággal a saját anyanyelvén értekezzenek az ügyintézők – fogalmazott. Aláhúzta, 1850-ben eltörölték a vámhatárokat, s e téren az egész birodalom egyféle gazdasági elbírálás alá esett. Nagy Mariann ugyanakkor hozzátette, ezzel nem menti föl a megtorló rendszert és annak cselekedeteit, csak arra utal, hogy egy korszak értékelésénél azokat a tényeket is figyelembe kell venni, amelyek nem illenek elképzeléseink sorába.

A hajdani politikusoknak nem ártott tudniuk, hogy Ferenc József és Schratt Katalin éppen milyen viszonyban állnak egymással – hangoztatta a konferencián Schwarczwölder Ádám. A Veritas Történetkutató Intézet tudományos segédmunkatársa egy korabeli levél révén elmondta, ha a kapcsolat éppen hullámvölgyben járt, akkor a politikusoknak – legyenek osztrákok vagy magyarok – nem volt tanácsos az uralkodót kérdésekkel zaklatniuk. Ez jelzi, hogy anno elengedhetetlenül fontos volt egy efféle információ, s az érintettek minden tőlük telhetőt meg is tettek ezek beszerzésére – fogalmazott. A konferencián Hermann Róbert, Kovács Vilmos ezredes, a HIM parancsnokának tudományos helyettese Ferenc József és a magyarok kapcsolatát mutatta be, míg Pálházi János, a Gödöllői Királyi Kastély osztályvezetője az uralkodó gödöllői mindennapjaiba adott betekintést. Mások mellett Klesternitz Tibor Ferenc József hazai sajtóban betöltött szerepéről, Anka László, a Veritas intézet tudományos munkatársa pedig a királykoronázások jubileumi évfordulóiról tartott előadást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom