Belföld

Felszámolná, becsukná Szanyi Tibor az MSZP-t

A régi káderek „felsírják” magukat a listára, állítja a szocialisták sporttagozatának vezetője, Vincze Géza, aki azt kéri, a múlt emberei ne vállaljanak szerepet a párt meghatározó testületeiben

Lázadás készül az MSZP-ben, a sporttagozat arra szólította fel a párt korábbi vezetőit, ne vállaljanak szerepet a közeljövőben. A pártvezetést ez nem zavarja, ők amerikai típusú konvención választanának régi-új elnököt. Eközben Szanyi Tibor azt mondta, felszámolná az MSZP-t.

„Húszan voltunk a párbeszédesekkel együtt, és mint valami megtűrt, lesajnált, orron pöckölt mostohatesó, úgy tébláboltunk a Parlamentben. Borzalmas volt látni, ahogyan a szembe jövő, nagy garral közlekedő fideszesek lesajnálóan néznek ránk és csak röhögnek rajtunk” – ezt írták a Zoom.hu szerkesztőségének nevük elhallgatását kérő megyei elnökök a szocialista pártból. A legélesebben az MSZP sporttagozata nyilvánított véleményt, amelynek vezetője Vincze Géza, a Ferencváros labdarúgó csapatának egykori edzője. Ennek lényege, hogy noha bő egy hónap eltelt a választás óta, a szocialista párt szervezetei szinte bénult állapotban vannak, ám markáns kritika és/vagy a szimpatizánsok számára elérhető iránymutatás egyáltalán nem fogalmazódott meg az újabb kudarc után.

Vincze arról is ír, hogy a pártvezetésben Gőgös Zoltán kivételével senki nem lépett hátra, a pártkáderek „felsírják” magukat a listára, holott az ő tagozatuk mindenki számára inkább „pihenőt” ajánlott, s azt, hogy senki ne vállaljon közülük semmilyen MSZP-szervezetben vezető szerepet. Az elnökjelölteket, amelyekből most már tengernyi van, ez láthatólag nem zavarja, mindenki a júniusi kongresszusra készül. Az új csodafegyver a konvenció, a jelölés amerikai mintára, szép nagy közönség előtt, zsúfolásig megtöltött sportcsarnokban álljanak ki az elnökjelöltek, mondják el program­jaikat. Hiller István választmányi elnök is ezt hirdeti, amit Tóth Bertalan frakcióvezető is üdvözölt szerdán.

A levélírók ugyanakkor úgy fogalmaztak, „Berci annyira semmilyen, annyira színtelen-szagtalan ember, hogy ha ő lesz az elnök, többen is lemondunk”.

A parlamenti frakció nagyon szeretne bizonyítani a tagságnak, a miniszterjelöltek meghallgatása után tegnap meghirdették az elmúlt nyolc év „kártéteményeivel” szembesítő kampányukat. Erre a Fidesz is reagált. A nagyobbik kormánypárt úgy fogalmazott, a szocialisták most is csak a saját belső hatalmi harcaikkal vannak elfoglalva.

Felszámolná az MSZP-t Szanyi Tibor, vagyis „becsukná”, hogy aztán új névvel és új logóval kinyissa. A politikus erről a Magyar Narancsnak adott interjújában beszélt. A szocialista kollaboránsokról szólva azt mondta, öt emberről biztosan tud, nekik az MSZP technikai-gazdasági hátteréhez van közük.