Belföld

Felmérhetik a települések vagyonát

Lázár János: Nem csorbulhat az önkormányzatok gazdasági függetlensége

A hivatali munkavégzés támogatása mellett az önkormányzatok gazdálkodására is rálátna egy országos kiterjesztés előtt álló, új informatikai fejlesztés.

Semmilyen formában nem szándékozik korlátozni az önkormányzati jogokat a kormány, rendszeresen egyeztet a megyei jogú városok polgármestereivel és a megyei közgyűlések elnökeivel – közölte írásbeli parlamenti válaszában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán, hogy a DK-s Varju László az önkormányzatok egységes informatikai rendszerének fejlesztéséről érdeklődött. Lázár aláhúzta, a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem rendelt semmiféle tanulmányt, amely azt célozza, hogy szoros kontrollt alakítsanak ki a települések felett, és tömegesen zárjanak be helyi hivatalokat. „Ha önöket valóban érdekelné az önkormányzatok helyzete vagy az önkormányzatok működésének kérdései, nem engedték volna, hogy ezerháromszázmilliárd forint adósságot termeljen kormányzásuk alatt a rendszer” – jegyezte meg a tárcavezető.

Kifejtette, az úgynevezett önkormányzati ASP (Application Service Provider) egy szolgáltató központ, amely jelenlegi státusa és a jövőbeni tervek szerint a hivatalokban történő ügyintézést támogatja. A jelenleg is működő alkalmazás uniós forrásból valósult meg, és a pilot üzem nyomán arra jutottak, hogy az informatikai szempontból elmaradott, forráshiányos hivatalokat érdemes, sőt szükséges központilag segíteni. Vagyis – tette hozzá – indokolt az egységesség.

Az ASP országos kiterjesztése a hivatalok munkavégzése mellett központi célokat is szolgál, ilyen például az önkormányzatok aktuális vagyoni helyzetének ismerete. Ugyanakkor a jogi, illetve adatvédelmi és technikai garanciák biztosítják az informatikai rendszerek esetében – bankszektor, köz- és magánegészségügy –, hogy csak az arra jogosítottak, kizárólag a feladatellátásukhoz szükséges mértékben ismerhessék meg a rendszerekben tárolt adatokat. Ezzel együtt a vonatkozó jogszabály igenis feljogosítja a kormányt arra, hogy az önkormányzatok gazdálkodási információit megismerje. „Nem az történik, hogy a kabinet megmondja, az önkormányzat mire költse a pénzt, hanem a rendszerrel látja, mire költi. A gazdasági függetlenséget ez nem csorbítja” – szögezte le.