Belföld

Fekete Zsolték cége egy rákospalotai „temetőben” végezte

Csőd-szabadulóművész szocialisták Salgótarjánból

Az üzleti világban szerzett korábban csődmenedzselési jártasságot az MSZP-s Fekete Zsolt salgótarjáni alpolgármester, aki a szocialisták jelöltje a vasárnapi időközi polgármester-választáson – tudtuk meg.

MSZP-s érdekeltségek 20160227
Végállomás, kiszállás. MSZP-s érdekeltségek fővárosi címen (Fotó: Varga Imre)

Salgótarján, Magyargéc, Ukrajna, Budapest, Rákospalota – ezt az utat járta be Salgótarján MSZP-s alpolgármesterének cége, míg a „végállomásra” nem ért, vagyis 2011-ben felfüggesztették, majd törölték az adószámát. A „cégtemetőben” ma már a fejfája sem látható: a cég névjegytábláját eltávolította a székhelybérlet-szolgáltatást legálisan nyújtó vállalkozás. Ha a bérlő köddé válik, arról igazán nem ők tehetnek. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármesterjelöltje és salgótarjáni üzlettársa, Új Gyula 2009-ben vált meg az Új-Fa Kft.-től, amelyben erdészeti szolgáltatásokat nyújtottak, s a magyargéci és ukrán utódok sajnálatosan csődbe vitték a céget.

Hasonló utat járt be egy másik szocialista politikus, Dániel Zoltán alpolgármester családi vállalkozása is. A D-Group Építő Kft., amely a mérlegadatok szerint 2010-ben még 194 millió forintos árbevétellel dicsekedhetett, és amely Salgótarjánból Szlovákiába tette át székhelyét (Somoskőújfaluban hátrahagyva egy kézbesítési megbízottat is). Az „idegen tőke” esetükben sem hatott, a végállomás ennél a vállalkozásnál is Budapest, Rákospalota volt – ugyanaz a cím, mint Feketéék esetében: Szerencs utca 172. –, s a koreográfia is hasonló: adószám felfüggesztve, majd 2013-ban törölve. A cégtemetőben a D-Group névjegykártyáját szintén lekaparták már a bejárati kapuról.

Amúgy egy másik ismert salgótarjáni vállalkozásnak, a FUSZ Centrum Szórakoztatóipari Kft.-nek is volt „fejfája” a rákospalotai cégtemetőben. Ebben a cégben szocialista politikusok nem vállaltak tulajdonosi szerepet, „csak” szerződést kötöttek vele az önkormányzatban, akkor, amikor Fekete Zsolt képviselő volt ott, egyben az MSZP helyi elnöke. A FUSZ-t is az az ukrán „üzletember” vásárolta fel, aki Fekete cégét, ám az eladást követően ez a kft. is „kimúlt”, 2013-ban megszűntnek nyilvánították. Az adóhatóság egy ideig még kereste őket, hisz adószámukat csak 2015 novemberében törölték. A „temetőbe szállított cégeknél” szakértők a „megszabadulási díjat” a felhalmozott adósság tíz százalékára becsülik.

 

Fekete Zsolték cége egy rákospalotai „temetőben” végezteCsőd-szabadulóművész szocialisták Salgótarjánból - Az üzleti...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 26.