Belföld

Fantommal szerződött az MSZP

Felvetődik a kérdés a Citynet-ügy kapcsán: miért fizetett a szocialista párt egymillió forintot a semmiért? A bírósági végzésből kiderül, a vásárlást nem lehetett jogszerűen elszámolni

Az MSZP az adóhatóság és a hitelezők elől eltűnő cégtől vásárolt követelést, a Citynet már 2012-ben sem adott be mérleget, 2014-ben pedig a cégbíróság megszűntnek nyilvánította. Közben kiderült: a Jobbiktól elhatárolódó szocialisták Hódmezővásárhelyen ugyanazt a jelöltet támogatják a februári időközi választáson.

Botka László  és Tóbiás József 20180106
Botka László  és Tóbiás József. Mosnák kezeiket (Fotó: Varga Imre)

Tegnap számoltunk be arról, hogy a bíróság elutasította az MSZP kérelmét, hogy részletekben törleszthesse a D-Net Informatikai Kft.-vel szemben fennálló 112 millió forintos tartozását. A per során a párt viszontkeresettel élt, s az említett tartozásból 110 millió forintot úgy próbált meg jóváírni, hogy egymillió forintért megvásárolta a D-Net alvállalkozójának, a Citynet Kft.-nek a követelését. Az MSZP azt állította, hogy a pártnak nyújtott informatikai szolgáltatások egy részét a Citynet teljesítette. Az engedményezési szerződéshez csatolták is azokat a számlákat, amelyeket a Citynet állított ki a D-Net részére, ám a bíróság szerint semmi nem támasztotta alá, hogy a számlákat valóban a D-Net állította ki.

Mi több, Varga Tamás, a D-Net tulajdonosa, aki az MSZP informatikai igazgatója volt, azt mondta, a párt nem létező követeléssel állt elő, a Citynettel kötött szerződése színlelt, több mint százszoros különbség van a követelés és az ellenértéke között. Miért éri be egy cég egymillió forinttal, ha 110 millió forint járna neki? Amikor a kérdést feltettük, még nem sejtettük a fordítottját: miért fizet egy párt egymillió forintot is a semmiért? A bíróság elutasító végzése azt jelenti, ezt a vásárlást – jogszerűen – el sem lehet számolni.

A perben kiderült ugyanis, hogy a fantomizálódott Citynet könyvelése, számviteli bizonylatai eltűntek, a cég képviselőjét, egy szabadkai illetőségű ügyvezető-tulajdonost az utolsó székhelyen nem találták. Az MSZP egy olyan cég követelését vásárolta meg, amely 2012-ben és 2013-ban mérleget sem adott be, 2014-ben felfüggesztették az adószámát, s 2014. április 29-én a cégbíróság megszűntnek nyilvánította. Kényszertörlési eljárása után – amely 2017-ben fejeződött be – a cég képviselőjét öt évre eltiltották attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen. A nyilvános cégiratok szerint az adóhatóság látóköréből 332 ezer forintos tartozással tűntek el, a Lombard Lízingnek 20,4 millióval, a Prisma Holdingnak négymillióval, az Invitelnek 168 ezer forinttal tartoznak a cégbíróságon bejelentett hitelezői igények szerint. Felvetődik tehát a kérdés: az MSZP-ben nem látták, hogy fantomtól vásároltak követelést? Ha a bírósági iratok szerint a Citynet könyvelési, számviteli bizonylatai eltűntek, miként kerültek a bíróságnak benyújtott számlák az MSZP-hez? A több mint zavaros ügy kapcsán Tóbiás József pártigazgató csupán annyit reagált lapunknak: „Az MSZP minden jogos kötelezettségéért felelősséget vállal, s minden adósságát a törvényes keretek közt rendezte és rendezi.”

Nem ez az egyetlen kínos ügy, amivel kapcsolatban a szocialista pártnak magyarázkodnia kell. Tegnap kiderült az is, hogy Hódmezővásárhelyen, a február végén esedékes polgármester-választáson az MSZP, a Jobbik és az LMP is ugyanazt a független jelöltet, Márki-Zay Pétert támogatja, a többi ellenzéki párt pedig nem indít ellene senkit. A „demokratikus” pártok szerint „elfogadhatatlan” Jobbikkal tehát ismét szivárványkoalíció alakul, ahogyan az Solymáron és újabban Budapest XV. kerületében már szintén megtörtént. A Facebookon pedig egy magánszemély szavazást indított arról, ki legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely vagy Gyurcsány Ferenc. A 444.hu ennek kapcsán arról írt, a bukott kormányfő maga is lelkesen szavazott. Önmagára.