Belföld

Évi másfél millió ügy a bíróságokon

Polt Péter szerint törvényesen működő ügyészség nélkül nincs jó igazságszolgáltatás

Az érkezett ügyeknél többet fejezett be tavaly a Kúria, amely általában egy éven belül lezárja az eljárásokat – mondta tegnap Darák Péter, a legfőbb bírói fórum elnöke az összbírói értekezleten, amelyen Polt Péter a Kúria és a Legfőbb Ügyészség együttműködéséről beszélt.

Darák Péter 20150512
Darák Péter, a Kúria elnöke. A perek túlnyomó részét egy éven belül befejezték (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Jelképes helyszínen, a jelenleg a Néprajzi Múzeumnak otthont adó Igazságügyi Palotában tartotta meg tegnap a tavalyi évet értékelő összbírói értekezletét a Kúria. A legfőbb bírói fórum elnöke, Darák Péter elmondta: 2014-ben összesen 7709 ügy érkezett a Kú­riára, de ennél több, csaknem nyolcezer (korábbról is áthúzódó) eljárást zártak le. Az ügyek túlnyomó részét egy éven belül befejezték, többre pedig fél éven belül tettek pontot.

Az egyik kiemelt feladatként Darák az önkormányzati normakontrollt jelölte meg, amelynek keretében az elmúlt évben a Kúria önkormányzati tanácsa 68 döntést hozott. A 46 érdemi határozat többségében a vizsgált önkormányzati rendelet törvényellenességét állapították meg. Darák megjegyezte, hogy több esetben már az eljárás megindítása az adott rendelet módosítására ösztönözte az önkormányzatokat. A jogegységi munkával kapcsolatban a Kúria elnöke többek között a devizahiteles szerződésekkel kapcsolatos határozatot emelte ki.

A bírói értekezleten felszólalt Polt Péter legfőbb ügyész is, aki leszögezte: jól működő igazságszolgáltatás nélkül nem létezik jogállam, jól, törvényesen működő ügyészség nélkül pedig nincs jó igazságszolgáltatás. Polt kitért azokra a lehetőségekre, amely során a legfőbb ügyész a Kúriához fordulhat, így például a bírói döntéssel szemben a törvényesség érdekében kezdeményezett jogorvoslatra, amelyre 2012 óta harmincegy alkalommal került sor. Ezek leginkább a bűnismétléssel, a különös többszörös visszaesők büntetésével és a külföldi ítéletek törvénysértő elismerésével függtek össze. A legfőbb ügyész jogegységi eljárást is kezdeményezhet, ami 2012 óta hatszor fordult elő – mondta Polt Péter.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte, az elmúlt évek eredményei igazolták az igazságszolgáltatásban bekövetkezett változtatásokat. Idézte az uniós eredménytáblán elért sikereinket, hangsúlyozva, hogy 28 tagállam közül a közigazgatási pereket tekintve a negyedik, a polgári ügyszakban pedig a hatodik leggyorsabb a magyar bíróságok ítélkezése. Tavaly mintegy 1,46 millió ügy érkezett a magyar bíróságokra, ugyanakkor mintegy 1,5 milliót fejeztek be 2014-ben – mondta az elnök.