Belföld

Erősít a határőrizeten Szerbia

Napról napra nő az elfogott migránsok száma

Tizenegyezer menekültet fogtak el a rendőrök februárban Magyarországon, csak múlt pénteken ezerhatszázkilencvenhatot.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a migránsok a zöldhatáron, autópályán, taxival és vonattal próbálnak hazánkból Nyugat-Európába, jellemzően Németországba vagy Svédországba jutni. Sokan gyermekekkel kelnek útnak, többségük koszovói. Pintér Sándor belügyminiszter tegnap este a Hír Tv-nek azt mondta, „a rendőrség kapacitásai határán van emiatt.”

A szerb belügyminiszter hétfőn tárgyalt a magyar és a német rendőrség vezetőjével, majd bejelentette, hogy megerősítik a szerb–magyar határ őrizetét, a határőrség munkáját pedig német és osztrák szakértők segítik majd – egyebek mellett technikai felszereléssel is, például hőkamerák biztosításával. Az ORFK statisztikáiból az is kitűnik, hogy folyamatosan emelkedett a migránsok száma: január első felében naponta legfeljebb négyszáz, míg január 30-án már ezernégyszáztizenhárom illegális bevándorlót fogtak el, de azóta is naponta legalább ezer határsértőről érkezik jelentés.

A belgrádi Politika szerint a múlt hétvégén mindennap több mint ezer illegális bevándorlót fogtak el a szerb–magyar határon, a pristinai lapok pedig hírül adták: a merdarei határátkelőn visszafordítják az autóbuszokat, így a bevándorlók Szerbián keresztül már nem tudnak Magyarországra érkezni. Most Albánián, majd Montenegrón keresztül próbálnak majd az Európai Unióba jutni.

Varga László, a szerbiai parlament integrációs bizottságának elnökhelyettese az újvidéki Magyar Szónak elmondta: Szerbiának fel kell készülnie arra, hogy ezeket az embereket visszatoloncolják. Úgy vélte, megszűnik a jelenség, ha elterjed a híre annak, hogy „aki elindul, azt a határon visszafordítják”.